Malmö tingsrätt. Foto: Johan Nilsson/TT

Vårdexpressen: En person häktas för grovt givande av muta

Uppdaterad
Publicerad

En person häktades misstänkt för brott i samband med upphandlingen av IT-verktyget Vårdexpressen i Region Skåne på torsdagseftermiddagen. De misstänkta brotten ska ha begåtts på Region Skånes huvudkontor i Malmö.

Personen häktas misstänkt på sannolika skäl dels för grovt givande av muta, dels för grov trolöshet mot huvudman. Brotten ska ha begåtts på Region Skånes kontor på Dockplatsen i Malmö.

Åklagaren anförde som skäl för häktning att det finns risk för att den misstänkte kan undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen. Tingsrätten gick på åklagarens linje och häktade personen.

Vårdexpressen

– Det var väntat, det är allvarliga misstankar. Det här måste utredas och vi måste gå till botten med det här, säger Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption.

Beslag har gjorts

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar under torsdagseftermiddagen vid Malmö tingsrätt.

Den misstänkta personen nekar till brott.

Tingsrätten beslutade om kvarstad, där egendom tillfälligt tas i förvar i väntan på att domstol avgör en tvist, på nära 25 miljoner kronor. Kvarstaden motsvarar de kostnader exklusive moms som Region Skåne haft för Vårdexpressen och ska kunna täcka ett eventuellt skadestånd till regionen.

Enligt kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption har det varit en intensiv vecka och en del saker har tagits i beslag för att spåra kommunikation mellan de misstänkta. De tekniska undersökningar som gjorts är ännu inte klara.

Åtal mot den häktade personen ska väckas senast den 17 december.

Misstankar kvarstår

Enligt åklagaren ska de fyra personer som tidigare suttit anhållna misstänkta för tagande av muta ha släppts på fri fot på onsdagen och torsdagen men misstankarna kvarstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet