Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
74 miljoner liter energidryck per år. Så mycket dricks det i Sverige, en fyrdubbling sedan 2010. Men vanorna skiljer sig mycket från person till person. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Bassam slutade med energidryck när han fick hjärtklappning

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har varit ett rekordår i energidryckskonsumtion. Hela 74 miljoner liter dricks per år i Sverige, fyra gånger mer än 2010.

– Jag tycker det är lite uppiggande. Gott med något som bryter av det andra, säger Elin Ros, som säger att hon kanske dricker en energidricka per tre månader.

Det är ingen hemlighet att överkonsumtion av energidryck kan ha en effekt på hälsan. Ändå är det många som vill fortsätta. Men inte alla.

– Jag drack jättemycket, sen fick jag lite extra klappningar på hjärtat, säger Bassam Elyoussef som förr drack tre burkar energidryck per dag. Nu dricker han ingen energidryck längre.

Se i klippet hur mycket energidryck skåningarna dricker.

Energidrycker:

• Energidrycker definieras av livsmedelsverket som ”en läskedryck som är sötad med socker eller sötningsmedel och som innehåller koffein (över 15 mg/100 ml) och/eller andra uppiggande ämnen.”

• Olika människor reagerar olika på koffein, men konsumtion kan leda till ångest, oro, huvudvärk, yrsel och sömnproblem.

• Överkonsumtion av koffein kan leda till illamående, kräkningar och diarré.

• En burk energidryck motsvarar i regel mellan 1-3 koppar kaffe, beroende på koffeinhalten i burken.

• Barn under 5 år rekommenderas att varken dricka kaffe eller energidrycker, enligt livsmedelsverket.

• Gravida rekommenderas att dricka mindre än 200mg koffein per dag. Stora mängder koffein kan påverka fostrets vikt eller orsaka missfall.

Källa: Livsmedelverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.