Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon svarar fabrikschefen Olof Dahlgren på tre frågor om flytten av sockerbetorna. Foto: Otto Johansson/Mikael Hage

Energikrisen: Svenska betor skeppas till Danmark för att bli socker

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 15 procent av den svenska sockerbetsskörden kommer att skeppas med båt till Danmark för att processas i höst.

– Europa har inte fått tillräckligt med gas och vi vet inte hur mycket energi vi får till fabriken så där finns risk att vi får begränsningar till höst och vinter , säger Olof Dahlgren som är fabrikschef på Örtofta sockerbruk.

På de danska sockerfabriker inom samma koncern som sockerbetorna skeppas till är energisituationen annorlunda.

– De har bland annat olja och de har säkrat upp de volymer som behövs så de kan också hantera vår femtonprocentiga andel.

Historiskt

Detta är första gången svenska betor skeppas utomlands även om man tidigare gjort det inom Sverige efter att sockerfabriken på Gotland lagts ner men odlingarna fanns kvar.

– Då transporterades betor ner till Skåne för att processas.

Kortvarig

Gaskrisen beror på en rad orsaker men en av dem är Rysslands invasion av Ukraina som strypt gasflödet. Olof Dahlgren hoppas att lösningen med att skeppa betor till Danmark där det eldas med olja blir kortvarig.

– Det här är naturligtvis ingen långsiktig strategi, det drar med sig kostnader och har påverkan på miljön så vi hoppas att vi kan komma tillbaka och fortsätta på vårt långsiktiga spår att bli klimatneutrala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.