SD-ledaren Jimmie Åkessons felaktiga uttalande om kaffekokning i Ystad har retat upp energiministern.  – Åkesson har ett särskilt ansvar att kontrollera fakta, säger Anders Ygeman (S), till vänster. Foto: SVT

Ygeman kritiserar Åkessons uttalande om kaffekokning

Uppdaterad
Publicerad

SD-ledaren Jimmie Åkessons felaktiga uttalande om kaffekokning i Ystad har retat upp energiministern.
– Åkesson har ett särskilt ansvar att kontrollera fakta. Jag förutsätter att han går ut och rättar sina felaktiga uppgifter, skriver Anders Ygeman (S) i ett mejl till SVT Nyheter.

Det var i sitt sommartal i Sölvesborg förra lördagen, som Jimmie Åkesson påstod att Ystadsborna av sitt lokala energibolag uppmanats att inte göra kaffe mellan 8 och 10 på morgnarna, eftersom det är effektbrist. Han garderade sig samtidigt med att det kunde vara en skröna.

Uttalandet tillbakavisades av vd:n för Ystad energi. 

– Vi har aldrig sagt det och skulle aldrig säga det, säger vd:n Jessica Fredson. 

Jimmie Åkesson förklarade senare att han hört en moderat ledamot i en riksdagsdebatt använda sig av exemplet från Ystad. 

”Skapar onödig rädsla”

– Åkessons och Moderaternas lögner riskerar att skapa oro och onödig rädsla, anser Anders Ygeman. 

Men Skåne har ju brist på el, och på Ystads Energi säger man att det kan bli tufft i vinter. Har inte regeringen ett ansvar här? 

– Regeringen har ett ansvar, men det har också elproducenterna och elnätsbolagen, säger Anders Ygeman.

Vad tänker du göra åt saken? 

– Vi tiodubblar investeringarna i stamnätet. Innan sommaren remitterade vi förslag som kan halvera tiden för att bygga nya viktiga elnät. Vi behöver också mer lokal elproduktion och bättre styrning av elnätet, kommenterar Ygeman. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.