Jimme Åkesson (SD) och Lotta Olsson (M) påstår att kaffekokning avrådes på morgnarna i Ystad. Foto: TT

Politiker spred rykten om elbrist och kaffekokning i Ystad

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Moderaternas riksdagsledamot Lotta Olsson har spridit felaktiga uppgifter om att invånarna i Ystad uppmanas att avstå från att göra sitt morgonkaffe för att spara el. Ystad Energi dementerar uppgifterna.

– Vi har aldrig sagt det och skulle aldrig säga det, säger vd:n Jessica Fredson.

När SD-ledaren Jimmie Åkesson höll sitt traditionsenliga sommartal i Sölvesborg i lördags, nämnde han elbristen i Ystad.

”I Ystad har den lokala elleverantören uppmanat sina kunder att inte brygga kaffe mellan 8 och 10 för då råder det effektbrist”, sa Åkesson. Ett uttalande som nu Ystad Energi ställer sig frågande till.

– Jag vet inte var han har fått det ifrån, men det stämmer inte. Vi har aldrig sagt det och skulle aldrig säga det heller, säger Jessica Fredson, vd på Ystad Energi.

Enligt Jessica Fredson kan Ystad få akut elbrist under vintern.

– Under vintern kommer det vara tufft. Jag vet att jag har nämnt att det förbrukas mest energi under morgonen, men vi har aldrig uppmanat någon att inte förbruka energi då, säger hon.

Hört från ett annat parti

När SVT kontaktar Sverigedemokraterna, svarar de per mejl att Jimmie Åkesson har hört detta från ett anförande i riksdagen:

”Jimmie Åkesson refererar till ett anförande som den moderata riksdagsledamoten Lotta Olsson höll den 8 maj i riksdagen. I anförandet hänvisar Lotta till att lokala elleverantörer helst inte ska koka kaffet mellan 8 och 10 eftersom det råder effektbrist”, skriver Sverigedemokraterna.

SVT har lyssnat igenom uttalandet i riksdagen den 8 maj då riksdagsledamoten Lotta Olsson (M) säger följande:

”I Ystad till exempel, där har man nu blivit uppmanad att man ska helst inte koka kaffe av den lokala elleverantören, att man ska helst inte koka kaffe mellan 8 och 10 för att då är det effektbrist.”

Ville peka på ett dilemma

SVT har försökt reda ut bakgrunden till påståendet och når Lotta Olsson (M) på fredagen:

Vad har du fått den här uppgiften ifrån?

– Det här har jag fått från kollegor i Skåne, och jag vet inte vad jag ska säga mer om det nu.

Vilka kollegor var det?

– Jag vill inte peka ut någon specifik. Det här var något som kom mig till livs i Skåne.

Men Ystad Energi dementerar ju uppgiften?

– Om inte Ystad Energi tycker att det är ett problem, får det stå för dem. Min intention var att peka på det effektproblem som finns. I Skåne är det svårare att producera och distribuera el jämfört med andra delar av landet. Det här var ett exempel på att det finns ett effektproblem i Skåne när alla slår på strömmen samtidigt, säger riksdagsledamoten Lotta Olsson (M), till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.