Foto: Nizar Keblawi

”Engagemanget finner inga gränser”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att hjälpa är rekordstort bland allmänheten när flyktingarna från Syrien anländer till Malmö.

Bahareh Andersson är en av de frivilliga som befunnit sig på centralstationen det senaste dygnet för att hjälpa de flyktingar som nu kommer från Danmark.

– De har fått hjälp med mat och sovplats av alla eldsjälar. Svenska folket alltså, det är så fantastiskt. Alla har öppnat sina hem och hjärtan för människor de aldrig träffat förut. Det ger ju värme, det ger energi, säger hon.

#flykt

På sociala medier

Initiativen för att hjälpa flyktingarna sprids snabbt på sociala medier.

– Någon har köpt pizza, någon köpte frukt och bröd. Alla satt tillsammans, vi var som en familj, det var fantastiskt, berättar Bahareh Andersson om måndagskvällen på centralen i Malmö.

Trots att intresset för att hjälpa är stort kan det vara svårt att veta hur en kan bidra. Både kommunen och Migrationsverket får många samtal från såväl privatpersoner som företag.

– Då ringer de och frågar, nu vill jag hjälpa till, på vilket sätt kan jag vara till nytta? berättar Lene Cordes avdelningschef på Sociala resursförvaltningen på Malmö stad.

Till frivilligorganisationer

Malmö stad slussar i sin tur ofta vidare sådana frågor till olika frivilligorganisationer.

– Det som vi däremot behöver mycket av är familjehem, gode män, särskilt förordnade vårdnadshavare och kontraktpersoner, säger Lene Cordes.

Det finns alltså många sätt att hjälpa de som kommit hit. Men föredette FN-soldaten Terje Osberg vill göra mer. Han  har därför bestämt sig för att finnas på plats längs den väg flyktingarna färdas i Europa.

– De kommer till fots, de går. Det finns inga hjälporganisationer som kan hjälpa alla dem. De har fortfarande lång väg att nå och det är dem vi vill nå, vi får köra dit och hitta dem, säger han.

Om två veckor

Just nu samlas kläder, sovsäckar och skor in och insamlingen samordnas genom sociala medier. Om två veckor tar Terje sin röda pickup och lämnar Sverige.

– Det är så himla nära nu. Det tar 15 timmar att köra till Österrike. Om inte jag gör någonting, vem ska då göra det? säger Terje Osberg.

Även Migrationsverket har märkt av folks vilja att hjälpa. De är just nu helt nedringda av privatpersoner som vill hjälpa till. Hjälpinsatserna handlar om allt från bostäder till leksaker.

Varm i hjärtat

– Vissa vill hyra ut sin sommarstuga, andra har tömt garaget och har fullt med barnkläder och leksaker. Engagemanget är väldigt stort just nu, man vill blir varm i hjärtat, säger Fredrik Bengtsson, presschef på migrationsverket till SVT Nyheter Skåne.

Vad är din tanke om varför människor just nu vill hjälpa till så pass mycket?

– Det är en bra fråga. vi har sagt länge att det är krig i Syrien och det kommer väldigt mycket människor hit – men ibland behövs en bild eller en annan händelse för att visa hur det verkligen är. Och opinionen har verkligen vänt därute, säger Fredrik Bengtson.

”Måste tas tillvara”

Migrationsverkets primära mål är som Fredrik Bengtsson poängterar är att sörja för att de asylsökande ges tak över huvudet vilket tar mycket resurser. Nu flaggar man för att olika delar av samhället måste se till att hjälpvilligheten tas tillvara.

– Engagemanget får inte rinna ut i sanden. Vi kommer försöka ta vidare kontakt med Malmö kommun och frivilligorganisationer för att se om vi kan samarbeta så att hjälpen tas tillvara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet