Sven Malmborg har rustat upp den gamla macken

Entusiaster bevarar Harlösa – rustar upp gamla byggnader

Uppdaterad
Publicerad

I Harlösa finns entusiaster som lägger ned sin själ på att bevara det gamla i byn. Vi ska träffa två av dem. Den ene verkar i det stora – den andra i det lilla.

I Harlösa finns entusiaster som lägger ned sin själ på att bevara det gamla i byn. Brandstationen, kvarnen och den gamla BP-macken har rustats upp, och nu får även det gamla bränneriet nytt liv. Lite i skymundan har byn också byggts upp i en modelljärnvägsanläggning.

Harlösa var en gång i tiden en stor järnvägsknut i Skåne. Fem järnvägslinjer på tre banor utgick härifrån. Den sista lades ned 1955. Den pampiga stationsbyggnaden stod klar 1906, och användes efter järnvägsnedläggningarna av SJ som beredskapsskola fram till 1982.

Än idag är byggnaden det stora flaggskeppet i byn och hålls väl i ordning. Kommunen har inrett ett bibliotek på nedervåningen, och på övervåningen finns bostäder. Intill stationen ligger en annan pampig byggnad: det gamla hotellet, som dock inte längre används.

Harlösa är ingen avfolkningsort. Det bor fler människor här nu än det gjorde på järnvägens tid. Men när bilen blev var mans egendom förändrades mycket av livet i byn. Ett exempel är kaféet med den vackra femtiotalsinredningen, som byggdes om till en pizzeria. Den är numera stängd. Ryktet säger dock att en ny ska öppna snart.

Macken fick ny glans 

Om det inte varit för ett antal entusiaster hade mycket av det gamla sannolikt försvunnit. Dessa besjälade människor lägger ned tusentals timmar på att restaurera, så att kommande generationer kan se hur livet gestaltade sig förr. En av dem är Sven Malmborg, som bor intill den gamla macken i utkanten av byn.

– Macken lades ner. Jag bor intill, och det är ju inte så kul att ha en nedlagd verksamhet där. Så då tänkte jag att jag skulle återställa den så som den såg ut när den var en BP-mack en gång i tiden. Jag skaffade pumpar från femtiotalet och byggde tak över, och på den vägen är det, säger han.

Sven Malmborg har rustat upp den gamla macken. Foto: Hans Larsson

Inte nog med det. Han har köpt det gamla bränneriet också, och är igång med att renovera det. Där ska han ställa upp de cirka 30 bilar och 40 traktorer han har i sin ägo. De senare används i den årliga traktorparaden på nationaldagen, som brukar samla fler än 200 traktorer. Tanken är också att arrangera bilträffar av olika slag vid bränneriet.

– Jag har alltid tittat på bränneribyggnaden och har tyckt om den. Den blev till salu och då slog jag till direkt, säger han

Harlösa i miniatyr

I ett hus i en annan del av byn har Bodil Larsson byggt upp Harlösa i miniatyr i en modelljärnvägsvärld. Hon har själv tillverkat hus för hus.

– Min man blev sjuk och då slutade jag jobba. Och då tänkte jag att jag inte bara kan baka och städa. Jag måste ju ha nåt annat att göra också, säger hon.

Bodil Larsson har skapat en miniatyrstad av Harlösa. Foto: Hans Larsson

Några hus är helt skalenliga, andra är något modifierade, och en del ombyggda hus är återställda till ursprungligt utseende. Och grannbyn Hammarlundas vackra mölla har hamnat på kyrkbacken i Harlösa.

– Ja den är ju felplacerad. Men jag tycker den är så fin, så den fick vara med den också, säger hon.

Men precis som i verkligheten är det den vackra stationsbyggnaden som dominerar bilden i miniatyrvärlden.

– Jag tror att det är den enda stationsbyggnaden i Sverige av det här slaget. Den är väldigt, väldigt fin, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.