Foto: Petra Olsson/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Entusiaster ger historien nytt liv i Uppåkra

Uppdaterad
Publicerad

I dag får järnåldersstaden Uppåkra, som också kallas ”Lund före Lund”, besök av historieentusiaster från både Storbritannien och Uppsala. De historiska sällskapen visar upp sig i full rustning från vendeltidens krigarkultur.

Det är det historiska sällskapet Wulfheodenas från Storbritannien som gästar Uppåkra för att uppleva platsen och levandegöra historien. Medlemmar från sällskapet Vendthjod från Vendel-Valsgärde utanför Uppsala är också på plats.

De båda sällskapen har inriktat sig på den tidsperiod som har hamnat i skuggan av vikingatiden – vendeltiden som utspelade sig 550–800 e.Kr. 

– Uppåkra var Skandinaviens största järnålderbosättning och en oerhört mäktig boplats under den här tiden, säger Sofia Winge, ansvarig pedagog vid Uppåkrastiftelsen.

På platsen har det gjorts viktiga fynd som härrör från den här tiden. Sällskapen levandegör historien genom att återskapa hjälmar, svärd och tidsenliga kläder från vendeltiden.

– De här personerna kan ju levandegöra den här perioden på ett häftigt sätt i deras otroliga utstyrslar och sätta fingret på den prakt som utmärkte perioden och hur det kan ha sett ut här i Uppåkra när det begav sig, säger Sofia Winge.

TV: Se hela inslaget om Uppåkras historia här

Historiesällskapen består av entusiaster med ett stort intresse för vendeltiden.

Paul Mortimer från Essex bär dagens mest spektakulära utstyrsel. Han föreställer kung Raedwald och bär en rekonstruerad hjälm från gravfälten vid Sutton Hoo i England, som kan ha tillhört kungen, född omkring 560 e.Kr.

Den praktfulla dräkten säger en hel del om hur vendeltiden kunde gestalta sig i Skandinavien.

– Det är väldigt trevligt att prata med besökarna om den här tidsperioden. Många människor vet väldigt mycket om vikingatiden, men betydligt mindre om vendeltiden, säger Paul Mortimer.

Niclas Stockenstrand medlem i Venthjod, en vendeltidsgrupp i Uppsala på plats i Uppåkra Foto: Petra Olsson/SVT

Gästerna från Storbritannien har också med sig rekonstruktionen av en unik bägare från 500-talet som har hittats i Uppåkra. Under söndagen mellan klockan 11 och 15 finns de på plats i Uppåkra.

Under söndagen spann man tråd av fårull, som man gjorde under vendeltiden. Foto: Petra Olsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer