Tekniker lagar en trasig elledning i EON:s nät utanför Ludvigsborg i Skåne efter stormen Simone 2013. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson / TT

Eon höjer beredskapen inför Knud

Uppdaterad
Publicerad

I och med stormen Knud och SMHI:s varningar för hårda vindar ökar nu Eon i Skåne beredskapen med 50 procent för att kunna åtgärda de fel i elnätet som kan uppstå.

Främst är det i nordvästra Skåne som beredskapen höjs, då det är där vindarna förväntas bli som starkast. Men extra personal finns i hela länet.

– Vi har alltid beredskap så att vi klarar av rätt många samtida fel. Men nu har vi gått upp i beredskap med 50 procent, eller sju man, för att felen ska åtgärdas så snabbt som möjligt, säger Johan Aspegren, presschef på Eon.

Även på driftcentralen i Malmö har man ökat beredskapen för att snabbare kunna koppla om i elnätet.

– De senaste åren har vi investerat många miljarder i elnätet för att vädersäkra det genom att gräva ner eller isolera det. Det är gjort efter principen störst nytta först. Men fortfarande är cirka tio procent av nätet inte vädersäkrat, så där är risken störst, säger Johan Aspgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.