Foto: TT bild

Erbjöd dömd man scientologbehandling – nämndeman stängs av

Uppdaterad
Publicerad

En nämndeman vid Malmö tingsrätt har stängts av från sitt arbete efter att det kommit fram att han erbjudit en dömd man behandling vid en ideell förening som drivs av Scientologrörelsen, skriver Kvällsposten.

– Det är mycket ovanligt att tingsrätten stänger av nämndemän. De disciplinära ärenden vi har när det gäller nämndemän handlar som regel om att nämndemän uteblivit från flera förhandlingstillfällen, säger Lennart Strinäs, tf lagman vid Malmö tingsrätt, till tidningen.

Stängs av

Tidigare i år dömdes en 52-årig man till skyddstillsyn av tingsrätten i Malmö. Domstolen var oenig och påföljden blev därför de mildare straffet.

Mannen skulle även genomgå behandling som ansågs lämplig av frivården.

Kort efter domen kontaktades 52-åringen av en av nämndemännen som då erbjöd honom en annan behandling än den som föreskrivits. Efter att tingsrätten fått kännedom om vad nämndemannen gjort beslutade man att stänga av honom i fyra månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.