På onsdagen rapporterade 24Malmö att ett företag erbjuder hemkörning av alkohol till kunder i Malmö. Alkoholen transporteras från Danmark och körs till Malmö fram till midnatt på fredag- och lördagkvällar.
– Det är fjärde helgen vi kör det här nu. Sedan får vi se hur marknaden vill att vi arbetar, säger företagets kundansvarige till 24Malmö.
Företaget hänvisar till en anpassning i alkohollagstiftningen från 2007 som de menar har öppnat upp för att beställa hem vin från utlandet.
Personer beställer alkoholen på näten och får leverans ett par timmar senare.
– Det här är lagligt och löser ett problem som människor i Malmö har om de behöver alkohol en helgkväll, säger den kundsvarige till till Sydsvenskan.
”Olyckligt”
Systembolaget ser med oro på verksamheten.
– Det är naturligtvis olyckligt med den här typen av initiativ. Det handlar inte om konkurrensen, det handlar om att värna att människor inte far illa av alkohol, säger Elina Yli-Torvi, pressansvarig på Systembolaget till SVT Nyheter Skåne.
– Det är upp till ansvariga myndigheter och lagstiftaren att bedöma hur man ser på den här typen av verksamheter, säger Elina Yli-Torvi.
Flera försök
Det lagutrymme som företaget hänvisar till härstammar från den så kallade ”Rosengren-domen” från 2007. I den skapades en öppning för privatinförsel av alkohol, berättar Jörgen Hettne, docent i EU-rätt vid institutionen för handelsrätt på ekonomihögskolan i Lund.
Han påpekar dock att det är stor skillnad mellan det att införsel sker på privatpersoners initiativ och när försäljningen övergår till att vara detaljhandel.
– Det var inte det här som lagstiftaren avsåg. Det liknar inte omständigheterna som var inför EU-domstolen. Det är en fin gräns, men om man håller sig innanför den så konkurrerar man fullständigt med Systembolaget, till och med när de inte har öppet, säger Jörgen Hettne.
Ny promemoria
Nyligen lade också regeringen fram en promemoria som – om den går igenom – begränsar möjligheterna för hembeställning av alkohol, berättar Hettne.
– Men det är framtiden och man vet aldrig om det blir av. I dagens läge handlar mycket om hur man tittar på bakgrunden. Jag menar att detta handlar om förtäck detaljhandel och inte privatinförsel, men det är i så fall upp till en domstol att avgöra, säger Jörgen Hettne.