Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trädet som de två unga killarna kraschade in i har blivit en minnesplats. – Det är nästan alltid någon här som man kan prata med, säger Clara Åkerlund Nordin. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Emilio Garro/SVT

Hennes vänner i Sjöbo tog livet av sig tillsammans – kraschade in i ett träd

Uppdaterad
Publicerad

En lördagsmorgon i november inträffade en våldsam bilkrasch vid Snogeholmssjön utanför Sjöbo. Det visade sig vara två unga killar som gemensamt bestämt sig för att ta sina liv genom att köra rakt in i ett träd i hög hastighet.

– Det kommer alltid vara tomt, min bästa vän är borta, säger Clara Åkerlund Nordin, 19.

Det var den femte november förra året som 22-årige Erik Thulin satte sig i sin bil och körde söderut mot Snogeholmssjön med sin vän. Tillsammans hade de redan tagit farväl, via sms till sina mammor och på Snapchat till sina vänner.

För Clara Åkerlund Nordin kommer den lördagsmorgonen aldrig att försvinna från minnet.

– Jag minns att han var väldigt mån om att vi skulle träffas veckan innan, det var som att han ville försäkra sig om att han fick ta farväl.

Hundratals bilar i kortege

För att hedra sina vänner anordnade Clara Åkerlund Nordin och hennes vän en minnesstund. De skapade ett evenemang på Facebook för att de som ville skulle kunna åka dit och hedra de två killarna.

När dagen väl kom hade flera hundra bilar från hela Skåne kommit till platsen och tillsammans bildade de en kortege som sträckte sig flera kilometer.

– Jag trodde aldrig att det skulle komma så många människor. Men jag borde väl inte vara förvånad, Erik kände verkligen alla. Den där kvällen blev nog lite som en begravning, säger Clara Åkerlund Nordin.

Blev hemskickad från psykiatriakuten

Clara Åkerlund Nordin berättar att hennes bästa vän Erik hade lidit av psykisk ohälsa under en lång tid.

– Jag minns flera gånger som han akut blev skickad till psykiatrin, men varje gång var han hemma igen morgonen efter.

Trädet vid Snogeholmssjön är fyllt med bilder, meddelanden och blommor, och för killarnas nära och kära har det blivit en minnesplats som man träffas vid för att minnas.

Clara Åkerlund Nordin står vid trädet och tittar på en bild på Erik. Efter en stunds tystnad så ler hon.

– Jag vet att Erik ville att det skulle pratas mer öppet om psykisk ohälsa och jag vet att han hade velat att hans historia berättas.

Fotnot: SVT har varit i kontakt med Erik Thulins föräldrar som har gett sitt medgivande till att vi berättar om honom.

Fakta

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101: Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: 1177.se.

Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 020 18 18 00, telefonjour varje dag 19–22. Webb: spes.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.