Erosion hotar välkänt vigselkapell på Österlen

Uppdaterad
Publicerad

Varje sommar strömmar brudpar och dopgäster till S:t Nicolais kapell i strandkanten vid Knäbäckshusens strand på Österlen.

Men nu stoppar kyrkoförsamlingen det av säkerhetsskäl. Kraftig erosion gör att det är svårt att ta sig dit och branten som kapellet ligger på håller långsamt på att rasa ut i havet.

Det går att använda många bibliska ord när man skådar ut över havet vid Knäbäckshusens strand på Österlen. Herren ger och herren tar av kusten och att det faktiskt är gudomligt vackert. Varje sommar vill många gifta sig i det lilla kapellet som ligger på branten ovanför stranden.

– Det får plats 15 gäster härinne, säger kyrkoherde Mats Hagelin.

Men utanför kan det vara mycket folk och det bekymrar honom eftersom vägen hit och marken runtom är skadad av erosion, gropig och lös.

– Av säkerhetsskäl har vi fattat beslutet att inte boka in fler vigslar och barndop tills vidare. Vi har bett kommunen om hjälp eftersom det är deras mark men vi vet inte vad de kan göra, säger Mats Hagelin.

Det som redan är inbokat kommer att fullföljas.

Väbesökt året om

Från maj till september hålls ett 40-tal vigslar och flera barndop här.

S:t Nicolais kapell är välbesökt året om men branten som det ligger på håller på att ätas upp av havet.

Sen Ystads allehanda först berättade om vigselstoppet har många hört av sig från hela landet.

– Många tycker det är tråkigt och det vore synd om vi måste stänga, säger Mats Hagelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.