Sand pumpas i land från havet i Ystad 2011. Foto: TT

Erosionen ramlar mellan stolarna

Uppdaterad
Publicerad

Sverige behöver en nationell strategi mot höjda havsnivåer och stranderosion. Det hävdar två forskare i Lund, som samtidigt varnar för konsekvenserna om inte problemet tas på allvar.

– Bor man i Skåne, så har vi en havsnivåhöjning för tillfället. Den leder till att både erosionen och översvämningsrisken ökar, så vi behöver ta itu med de här problemen, säger Caroline Fredriksson, doktorand i kusthydraulik vid Lunds tekniska högskola, till P4 Malmöhus.

Forskarna tycker att frågan ramlat mellan stolarna och att det inte finns någon myndighet som tydligt ansvarar för Sveriges kustförvaltning.

– Många länder har en mycket bättre organisation, och ett problem som vi har i Sverige är att vi ligger väldigt långt ifrån Stockholm. De problemen, som har med sandstränder och stigande hav att göra, är ingenting som står för dörren i Stockholm precis, säger Hans Hansson, professor i teknisk vattenresurslära i Lund, till radiostationen.

Forskarduon tror att den bästa metoden mot erosion är så kallad strandfodring, alltså att man hämtar tillbaka sand från havsbotten. Så gör man till exempel i Ystad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer