• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förskolechef Eva Mellberg berättar att föräldrar sagt att kommunen försvårar för dem, när de inte kan lämna på förskola för att handla eller laga mat. Foto: SVT

Eslöv sätter press på föräldrar som fuskar – begär in scheman

Uppdaterad
Publicerad

I Eslöv måste alla föräldrar med barn i förskolan numera visa intyg på när de jobbar. Kommunen vill förhindra fusk, och den nya regeln har fått olika reaktioner.

– Några tycker vi försvårar för dem när de inte får lämna barnen för att handla och laga mat, säger Eva Mellberg, chef för förskolorna i Eslöv.

Förut räckte det med att föräldrarna själva fyllde i ett vistelseschema där de la till sin restid till och från jobbet.  

Nu måste de också lämna in ett intyg från arbetsgivaren med uppgifter om arbetstider och tjänstens omfattning. Även de som studerar måste uppge sina tider. 

Ansträngd ekonomi

Anledningen är kommunens ansträngda ekonomi. Eslöv är inte först i landet med det här, men reaktionerna har varit starka. 

– Det är en het potatis av någon anledning, och jag kan inte svara på varför, säger Eva Mellberg, chef för förskolorna i Eslöv. 

Emma Persson tycker det är bra att man begär in uppgifter från föräldrarna för att undvika fusk. Foto: Gunilla Fritze

”Inte vår uppgift”

Eva Mellberg berättar att några föräldrar sagt att kommunen försvårar för dem när de inte kan lämna på förskola för att till exempel gå och handla eller laga mat. 

– Då svarar jag att det är tråkigt men inte vår uppgift att sköta den typen av omsorg, säger Mellberg. Det finns dock föräldrar som inte har något emot skärpningen. 

– Jag tycker det är bra att föräldrarna lämnar när de ska och inte fuskar, säger mamman Emma Persson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.