ESS forskningsanläggning i Lund försenas. Foto: Johan Nilsson/TT

ESS i Lund försenas – med 5,6 miljarder i nota

Uppdaterad
Publicerad

Färdigställandet av forskningsanläggningen ESS (European spallation source) i Lund kommer att dra ut på tiden. Förseningen kommer också med en dryg nota.

På grund av tekniska utmaningar och den pågående pandemin beräknas anläggningen uppnå full drift först 2027 – två år senare än tidigare tänkt, meddelas i ett pressmeddelande.

Den nya projekteringen medför merkostnader. Enligt ESS beräkningar kommer notan att öka med omkring 550 miljoner euro, motsvarande 5,6 miljarder kronor.

”Vi har arbetat hårt för att ta fram en ny realistisk projektplan, i nära samarbete med våra samarbetspartners i hela Europa. Vi är övertygade om att vi kommer att kunna leverera en världsledande forskningsanläggning baserat på den nya planen och kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att lyckas”, säger Helmut Schober, generaldirektör för ESS.

Det första spadtaget för ESS togs 2014 och anläggningen kommer att ha världens mest kraftfulla neutronkälla när den står klar. Sverige och Danmark är värdländer för ESS, men ESS-styrelsen består av 13 medlemsländer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.