De åtgärder som vidtogs efter bråket förra året har burit frukt, menar rektorn Foto: SVT

Ett år efter storbråket – fortsatt lugnt på Värnhemsskolan

Uppdaterad
Publicerad

Rektor Jerry Ahlström började sin tjänst på Värnhemsskolan den 1 april i år. Drygt tre månader tidigare hade gymnasieskolan tvingats stänga efter ett storbråk, där en elev fick föras till sjukhus. Nu nio månader senare konstaterar rektorn att de åtgärder som vidtogs efter bråket har burit frukt.

– Sedan jag började har vi inte, ta i trä, haft ett enda bråk som har krävt att personal har behövt rycka in, säger Jerry Ahlström.

Den centralt belägna skolan hade problem med att utomstående tog sig in på skolan. Passerkort vid samtliga ingångar blev lösningen. Nu kommer endast personal och elever in.

Utöver det upprättades en handlingplan med nolltolerans för olämpligt uppträdande.

– Om en elev till exempel skräpar ner, får hen inte bara en tillsägelse utan det antecknas också. Ertappas samma elev fler gånger trappas åtgärderna upp med samtal och kontakt med målsman. På det sättet hindrar vi beteendemönster från att eskalera, säger rektor Jerry Ahlström.

Han säger också att Värnhemsskolans personal på ett mer aktivt sätt närmar sig elever i korridorerna. Allt för att upptäcka eventuella orosmoln.

– Vi har blivit skickligare på att observera stämningen bland eleverna.

Enligt Jerry Ahlström vittnar eleverna numera om att de känner sig trygga i skolan.

– Vi är på god väg, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.