Två av lodjuren i nordöstra Skåne fångades på bild den 30 januari i år. Länsstyrelsen tar gärna emot tips från allmänheten för att ännu noggrannare kunna kartlägga var lodjuren finns i länet och hur många de är. Foto: Kenth Olsson, Länsstyrelsen Skåne

Ett tiotal lodjur finns i Skåne – vandrar söderut efter mat

Publicerad

Länsstyrelsen i Skåne är precis klar med sin årliga rovdjursinventering. Den visar att cirka 10-15 lodjur finns i trakterna kring Osby och Lönsboda. Allt material kommer nu att sammanställas och därefter granskas av Naturvårdsverket.

I den nordöstra delen av Skåne finns det lodjur sedan flera år tillbaka. Här har de funnit en lämplig livsmiljö och gott om mat.

Enligt länsstyrelsens senaste inventering uppskattar man nu att det finns drygt ett tiotal lodjur i länet.

– Vi har konstaterat två lodjursfamiljegrupper i nordöstra Skåne norr om Osby och kring Lönsbodatrakten som rör sig över länsgränserna, säger David Börjesson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Skåne.

En familjegrupp består av en lodjursmamma och flera ungar. Utöver honor med ungar finns det även ensamma hanar. I genomsnitt räknar man med drygt fem individer per familjegrupp.

- Under vintern är det stor rörlighet på just hanar som söker efter honor inför parningen som sker i mars, april, säger David Börjesson.

Vill slippa trängas

Både varg och lodjur har ökat i antal de senaste åren i södra Sverige. I flera län har lodjuren blivit så många att det nu tillåts licensjakt.

Varför vandrar de söderut?

– Precis som vargar har sina revir, har lodjur sina hemområden. Lodjur kan inte leva hur tätt som helst. När de stöts bort från sin familjegrupp söker de ett nytt hemområde och en ny partner.

Är lodjuren i Skåne för att stanna?

– Ja, det är de och allmänheten får gärna höra av sig med tips till oss. Vi vill förstås veta ännu mer om exakt hur många djur det rör sig om och var de finns, säger David Börjesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.