Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har blivit många säckar med sten och annat bråte för Mathias Wilscher och hans två kollegor. Allt för att minimera skadegörelse på skolorna i Malmö. Foto: Johan Dernelius/SVT

Malmöskolor säkrade – 2,5 ton sten har städats bort

Publicerad

Tre ungdomar sommarjobbar med att säkra upp Malmös grundskolor från skadegörelse. Skolgårdar och buskage har finkammats på metallföremål, lösa stenar och andra föremål som kan användas för att förstöra eller elda med.

Under några sommarveckor besöks 16 Malmöskolor. Ungdomarna har genomsökt nästan 350 000 kvadratmeter och plockat upp 2,5 ton stenar i 150 papperssäckar.

– Vi plockar upp stora pinnar och stenar. Allt som kan användas för att göra skador på fönster, stuprännor eller göra märken på fasaden, säger Mathias Wilscher, som tillsammans med Eliza Jaschari och Zahara Wilson sommarjobbar åt Malmö stad.

En sten = en krossad ruta

Kostnaden för glaskross och skadegörelse i på Malmös skolor var strax över fyra miljoner kronor under 2022.

– Man kan säga att varje sten kostar oss 3 500 kronor i krossat glas. Redan nu kan vi se att vi har en minskning på cirka 200 000 kronor jämfört med förra året, säger Petra Johnsson, säkerhetskoordinator på Malmö Stad.

Byggmaterial tas bort

Under projektets gång har man upptäckt att en hel del småstenar ligger under marken sedan byggtiden, men efter några år ”vandrar” de upp till ytan och blir synliga.

– Vi har fått ett helhetsperpektiv, vilket vi kanske inte haft tidigare. Då såg man kanske bara kostnaden. Nu kan vi mer se vad kostnaderna beror på och hur vi kan förbättra, säger Petra Johnsson.

Allt som är större en singelsten samlas upp i säckar. Stenarna ”uppkommer” bl.a genom slitage på marken eller nederbörd som sköljer fram dem. Stenarna kan finnas längs med fasader, buskage, gräsmattor och i sandlådor. De fyra säckarna fylldes på en förmiddag. Foto: Johan Dernelius

Kostnader för skadegörelse:

  • 2023: 1 830 041 kronor (jan-juli)
  • 2022:  (jan-juli: 2 046 783 kronor)
  • Totalt: 4 155 630 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.