Idag bor migranterna i provisoriska skjul. Foto: Jakob RickardssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

EU-migranter kan få friggebodar

Uppdaterad
Publicerad

Hässleholms kommun planerar nu att erbjuda friggebodar till de fattiga EU-medborgare som slagit läger på kommunens mark. En tillfällig lösning, menar kommunen som helst vill se att tiggarna flyttar tillbaka till sina hemländer.

Vid lunchtid idag var det tomt i det läger där ett tjugotal EU-medborgare bott de senaste månaderna. I förra veckan flyttade man sina enkla skjul och tält från privatägd mark där det planeras för bostadsbyggande. Istället byggde man upp skjulen på mark som kommunen äger, bara några meter från en större väg. Från kommunens sida menar man att det är en otrygg plats

– Här är man verkligen exponerad. Vem som helst kan slänga in någonting brinnande mot de skjul som finns där, säger Anders Nählstedt, säkerhetschef på Hässleholms kommun som menar att kommunen nu måste hitta en annan plats för att öka säkerheten.

Rinnande vatten och toaletter

Imorgon ska de ansvariga politkerna ta ställning till förslaget om att ge de runt tjugo tiggande EU-medborgarna övernattningsmöjligheter i enkla friggebodar på en industritomt som komunen äger. Där ska det också ska finnas tillgång till rinnande vatten och toaletter.

Ingen av de personer vi träffar som tigger på Hässleholms gator vill ställa upp på någon intervju framför kameran. Men igår blev man informerad av kommunen om förslaget.

Tidigare har Hässleholms kommun hjälpt fattiga EU-medborgare med bidrag till hemresa. Innan jul fick 24 personer ett sånt bidrag.

Tillfällig lösning

Hur politikerna resonerar inför sitt eget beslut imorgon, går inte att veta med säkerhet, eftersom man inte vill diskutera förslaget innan mötet. Men klart är att friggebodarna är en tillfällig lösning.

– Förslaget från gruppen som politiken ska ställning till är att man har det ta boende till 31 mars. Därefter har vi varit mycket tydliga med att då stängs de. Då måste man faktiskt ta sig hem, säger säkerhetschef Anders Nählstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer