Foto: TT

EU-parlamentet: Gränskontrollerna är olagliga

Uppdaterad
Publicerad

De inre gränskontroller som bland annat Sverige har är olagliga. Det säger EU-parlamentet, som i dag röstade igenom en resolution med det innehållet.

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) och hans pressekreterare Morgan Berglund-Williams skriver i ett pressmededelande att ”parlamentet fördömer återinförandet av kontroller vid de inre gränserna, vilket man ansett har skett på grund av brister i det gemensamma europeiska asylsystemet, inbegripet bristande politisk vilja, solidaritet och ansvarsfördelning”.

Man pekar också på de stora kostnader kontrollerna medfört i form av minskad ekonomisk utveckling.

Enbart ett signalvärde

Resolutionen klubbades igenom med 439 röster för och 157 emot. 80 ledamöter lade ned sina röster.

Men EU-parlamentet saknar möjligheter att dra Sverige och de övriga länder som har inre gränskontroller inför EU:s domstol. Beslutet har därför enbart ett signalvärde.

– Det som behövs är en god ansvarsfördelning av migranter mellan länderna. Gränskontrollerna som Sverige har satt upp anser vi i EU-parlamentet vara olagliga och oproportionerliga. Dessa påverkar tillväxten och pendlandet inom Öresundsregionen, säger Fredrick Federley i pressmeddelandet.

SVT Nyheter har sökt inrikesminister Morgan Johansson (S) för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.