• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Foto: TT/Andreas Hillergren

Svårt att nå ut till äldre – boende i Simrishamn evakueras

Publicerad

Snöovädret orsakar stora problem för vårdpersonal att nå ut till äldre och brukare. I Simrishamn förbereder sig personalen att stanna kvar på jobbet över helgen. Kommuninvånare har redan evakuerats.

– Vi har tre som tackat ja till evakuering i dag (läs: torsdag) och jag väntar besked från en till under eftermiddagen, säger Annika Forsgren som är chef för vård och omsorg i Simrishamn kommun.    

Flyttat äldre

Sedan i tisdags har kommunen flyttat äldre invånare från sina hem till särskilda boenden. Bandvagn har varit på plats och gjort körningar kvälls- och nattetid men kommer nu behöva vara tillgänglig redan under torsdagseftermiddagen.  Både för evakueringar men även till de boende som inte vill lämna sina hem.

Personalen känner av det ökade trycket och några kommer behöva stanna på arbetet till på söndag.  

– De ska inte arbeta dygnet runt men kommer behöva sova över på jobbet. Det är även för deras egen säkerhet, säger Annika Forsgren.  

Rutinerna är ändrade så att ingen åker ut ensam till boende, även till där det vanligtvis är standard.

Annika Forsgren känner sig orolig inför helgen eftersom snöstormen väntas fortsätta men säger sig ha fått positiv återkoppling från personalen i kommunen. Flera enhetschefer rapporterar att de har kontroll över situationen och att stämningen på arbetsplatser är bra med en stark sammanhållning.   

– Prio just nu är omvårdnad och larm och sånt som tvättning och städning hos de boende får vänta tills stormen lagt sig, säger Annika Forsgren. 

Ny plan kan behövas

Än så länge har hon inte hört om något akutlarm som inte gått att lösa. Skulle det bli kris i helgen kommer fler terrängfordon behöva kallas in från Ystad, bemannade av frivilliga från civilförsvaret. Skulle vädret fortsätta även nästa vecka kommer en ny plan behövas.

– Just nu tar vi en sak i taget och försöker lösa de närmsta problemen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.