Fortsatt kallt i Skåne enligt SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir. Foto: SVT

Nytt snöområde på väg in över Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Lite mindre blåsigt, lite mindre intensivt snöfall. Så beskriver SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir torsdagsvädret. Sydöstra Skåne är undantaget där det fortsätter snöa och blåsa rejält. – Det är lite samma väderläge som igår, säger Tora Tomasdottir.

Torsdagen bjuder på snöfall på samma platser som under onsdagen, men inte lika kraftigt. Trots det har SMHI utfärdat en klass 1-varning för hela Skåne.

– Det är inte ett normalt varningsläge. Det handlar om problem med sikten i trafiken och halt väglag, säger Tora Tomasdottir.

Varningen kommer ligga kvar tills snöfallet dragit bort helt.

– Salt biter inte när det är såhär kallt och har man inte fått ut sand på vägarna blir det väldigt halt.

Iskall kustbild från Trelleborg. Foto: SVT/Lillemor Birgersson

Nästan hela Skåne är nu snötackt. Bara ett fåtal platser i norr och nordväst har ingen snö alls.

– Eftersom det är ostliga vindar så faller de största snöfallen precis när molnen kommit in över land. Där tömmer molnen sig på snö och sen finns det inget kvar när de kommer till exempelvis Hässleholm, förklarar Tora Tomasdottir.

Under torsdagskvällen drar ett nytt snöområde in över Skåne som tilltar under natten och beräknas ligga kvar till fredag eftermiddag. Den här gången väntas även nordvästra Skåne få snö.

– Vinden blir frisk, kanske till och med hård vid ostkusten och sydkusten. I byvinden kan styrkan ligga på upp till 18 meter per sekund, men sen avtar vinden mitt på fredagen, säger Tora Tomasdottir.

Om lördagen kommer bjuda på vackert stilla vinterväder är för tidigt att säga.

– Det kommer nog fortfarande var lite för kallt och blåsigt för att det ska vara skönt uteväder, säger Tora Tomasdottir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.