Mourtada Youssef försöker att skapa sig ett nytt liv. Foto: SVT

Ex-kriminell: ”Hårdare straff – en kortsiktig lösning”

Uppdaterad
Publicerad

Otrygghet och gängkriminalitet är en av valrörelsens hetaste frågor. I Malmö bedömer polisen att cirka 200 personer ingår i något kriminellt gäng. SVT har träffat Mourtada Youssef som har ett förflutet i Malmös undre värld.

– Jag har vänner som har blivit skjutna. En blev skjuten i huvudet bara en halvmeter från mig, säger Mourtada Youssef.

Han berättar om en orolig uppväxt med familjekonflikter, dålig ekonomi och en skolgång som inte fungerade. Han började tidigt att dricka alkohol och begå brott. Därifrån var inte steget långt till gängkriminalitet.

”Mina tidigare vänner vill sluta”

Nu är han i 30-årsåldern och försöker att skapa sig ett nytt liv, i en ny stad. Men att börja om på nytt är svårt när ens namn finns i belastningsregistret.

– Alla mina tidigare vänner vill sluta. Alla vill jobba, skaffa lägenhet, bilda familj. Men det känns som att om du har varit kriminell, ska du gå arbetslös resten av ditt liv, säger Mourtada Youssef.

Istället för rop på hårdare straff efterlyser han fler insatser för ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet.

– Alla politiker tävlar om att införa hårdare straff, men det är bara en kortsiktig lösning. Det de här personerna behöver är kärlek. Det övervinner allt hårt, säger Mourtada Youssef.

På söndag kväll, klockan 20 på SVT 1, sänds en valdebatt som handlar om gängkriminalitet och utsatta områden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet