”Folk kommer ställa sig frågan om man kan lita på någon mäklare på företaget”, säger Ola Jingryd, Fastighetsförmedlingsprogrammet Malmö universitet. Foto: Fredrik Svenningsson

Expert om mäklargranskningen: ”Kan det bli så mycket värre?”

Publicerad

Lögner, falska intyg och upprörda köpare – det är vad vi stött på i vår granskning av Bjurforsmäklaren och hans bostadsaffärer.

– Det är klart över gränsen, säger Ola Jingryd, Fastighetsförmedlingsprogrammet på Malmö universitet.

SVT Nyheter Skånes granskning visar att mäklaren undanhåller information, eller ljuger, för köpare i och spekulanter i flera olika fall.

Ola Jingryd har tidigare suttit med i fastighetsmäklarinspektionen.

Toppmäklaren i Malmö

– Det är en klar överträdelse. En mäklare har upplysningsplikt enligt fastighetsmäklarlagen och är skyldig att upplysa om allt som kan vara av vikt för en spekulant eller köpare, säger Ola Jingryd, programansvarig för Fastighetsförmedlingsprogrammet på Malmö universitet.

Mäklaren anklagas också för att i flera fall stå på säljarens sida. Och han har också sålt lägenheter åt en vän i flera år.

– En mäklare ska vara opartisk och får inte sälja bostäder åt en person som är närstående – men detta kan vara lite av en gråzon. Umgås man och tillbringar tid tillsammans då är man där på gränsen, säger Ola Jingryd.

Tagits ur tjänst

Bjurfors är en av Sveriges ledande mäklarfirmor och efter SVT Nyheter Skånes granskning av mäklaren har bolaget agerat.

– Han är tagen ur tjänst tills utredningen är klar, säger Mattias Larsson, vd för Bjurfors i Skåne.

Bjurfors har anmält mäklaren och hans affärer till Fastighetsmäklarinspektionen – som är den myndighet som har tillsyn över landets fastighetsmäklare.

Vilket ansvar har Bjurfors som firma för mäklarens agerande?

Som fastighetsmäklare står man personligt ansvarig i sina uppdrag – så är fastighetsmäklarlagen föreskriven. Självklart är det av vikt att bolaget tar ansvar för att utbilda och coacha medarbetaren löpande genom mäklarkarriären, skriver Mattias Larsson i ett mejl till SVT.

Ola Jingryd menar att människor har befogade rättigheter att kunna lita på en mäklare.

– Folk börjar nu ställa sig frågan vem de kan lita på. Kan man lita på mäklarfirman eller kan man lita på mäklare på andra företag?

Vad är din sammanfattade bild av granskningen?

– Baserat på det ni visat mig i dag så bör mäklaren få sin licens indragen och avregistreras. Jag menar, kan det bli så mycket värre?

SVT Nyheter Skåne har försökt nå mäklaren, men han har inte återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppmäklaren i Malmö

Mer i ämnet