SVT har tidigare granskat mäklaren. Nu mister han sitt tillstånd att arbeta i yrket. Bilden är en genrebild och visar inte mäklaren som nämns i texten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mäklare struntade i misstanke om penningtvätt – förlorar licensen

Uppdaterad
Publicerad

Förra året avslöjade SVT Nyheter Skåne att en toppmäklare i Malmö vilselett flera lägenhetsköpare. Avslöjandet ledde till att mannen miste sitt jobb.

Nu har han också blivit av med sin mäklarregistrering sedan det kommit fram att han medvetet brutit mot reglerna om penningtvätt i samband med en annan affär.

I bägge fallen så har mannen blivit avslöjad med hjälp av dold inspelningsutrustning. Inspelningarna har varit avgörande för beslutet i Fastighetsmäklarinspektionen (FMI).

I samband med försäljningen av en lägenhet så hörs mäklaren säga till säljaren:

Toppmäklaren i Malmö

– Jag tror de säljer droger och har en massa cash över. Men vet du vad? När deras pengar är på ett konto, så spelar det ingen roll, gröna, gula, blåa eller var de kommer ifrån. Jag skiter i vilket. Jag skulle säkert reagera som mäklare, men detta är din affär.

Brutit medvetet mot regler

Hos FMI ser man allvarligt på det som hänt.

– På ljudfilen säger mäklaren att han misstänker att pengarna för köpet kommer från brottslig verksamhet och att han borde reagera men helt enkelt struntar i det, säger David Johansson, chef för operativa enheten på FMI.

I samband med SVT Nyheter Skånes granskning anmäldes mannen av både sin chef på Bjurfors, bostadsrättsföreningar och lägenhetsköpare i samband med två olika förmedlingsuppdrag. Mäklaren kände till brister i lägenhetsrenoveringar och att det förekom falska kvalitetsdokument, utan att informera köparna.

FMI har kommit fram till att mäklaren brustit i sin upplysningsplikt i båda fallen och utdelar en varning till mäklaren.

I ett annat beslut som togs samtidigt drar FMI alltså in mäklarens registrering på grund av att han medvetet brutit mot regelverket för penningtvätt.

Nekar till allt

Mäklaren själv nekar till att ha brutit mot några regler. SVT Nyheter Skåne har sökt mäklaren utan framgång. Till FMI säger han att han inte hade några verkliga misstankar om att lägenheten skulle köpas för knarkpengar, men medger att han agerat ”klumpigt och slarvigt”. Det räcker dock inte för FMI som alltså portar honom från mäklaryrket.

SVT Nyheter Skåne granskade toppmäklaren sommaren 2020:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppmäklaren i Malmö

Mer i ämnet