Toppmäklaren har sålt totalt tre lägenheter åt ”Mikael” och ”Lars”. Sen en kartläggnin gav deras bostadsaffärer i klippet ovan. Foto: SVT Design

Bjurforsmäklarens koppling till spekulationsköpare

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med sina partners har två män som vi kallar för ”Mikael” och ”Lars” köpt, renoverat och sålt nio lägenheter de senaste fyra åren i Malmö. I flera affärer används falska intyg, svart arbetskraft och renoveringarna har stora brister. Den toppmäklare som SVT Nyheter Skåne granskar har sålt tre lägenheter åt ”Mikael” och ”Lars”.

”Mikael” och ”Lars” är barndomsvänner och har sedan 2016 köpt, renoverat och sålt lägenheter i Malmö. Lägenheterna ägs i snitt fem månader. Och i minst åtta av nio bostäder har lägenheterna renoverats för att sedan säljas vidare i nyrenoverat skick.

De två vännerna samarbetar ofta i de olika bostadsaffärerna. I de fall då ”Lars” köpt en lägenhet är det ”Mikael” som är ansvarig eller delaktig i renoveringarna. Och i ett fall där ”Mikael” köpt ett lägenhet är det ”Lars” som står för bolånet.

Toppmäklaren i Malmö

”Syftet är att göra vinst”

– Ett spekulationsköp är när ägaren inte tänker bo i bostaden utan syftet är bara att sälja den vidare för att tjäna pengar. Man vill sälja för ett högre pris än vad man köpte den för, säger Ola Jingryd, programansvarig för Fastighetsförmedlingsprogrammet vid Malmö universitet.

Skatteverket definierar spekulationsköp på samma sätt.

Av de nio lägenheterna som ”Mikael” och ”Lars”, tillsammans med sina partners, köpt, renoverat och sålt, uppger sju bostadsrättsföreningar att ingen har bott i bostaden. SVT Nyheter Skåne har försökt att nå de resterande två bostadsrättsföreningarna men de har inte återkommit.

I varje bostadsaffär gör ”Mikael” och ”Lars” en vinst när de säljer lägenheten vidare. I de flesta fall handlar det om runt en miljon kronor.

Att spekulera i bostäder är inte olagligt. Men i flera av ”Mikael” och ”Lars” bostadsaffärer används ett dokument från en byggfirma som inte existerar. I två fall används svart arbetskraft och ett intyg från en VVS-firma som uppger att de aldrig gjort något arbete. Och i flera av renoveringarna finns det stora brister.

Säljer bostäder med falska intyg

SVT Nyheter Skåne granskar just nu toppmäklaren på Bjurfors. Mäklaren har sålt totalt tre lägenheter åt ”Mikael” och ”Lars” de senaste åren. Och i alla fall riktar bostadsrättsföreningar eller köpare kritik mot ”Mikael” och ”Lars” – och menar att det finns brister i renoveringarna eller att falska intyg används.

När SVT Nyheter Skåne gick på visning med dold kamera i en lägenhet i Slottstaden  var säljaren ”Mikaels” sambo. Och det var ”Mikael” som var ansvarig för renoveringen och som var ombud för sin sambo.

I ett annat fall sålde mäklaren på Bjurfors en lägenhet till ”Maria” och hennes man i Slottstaden. Då var ”Lars” säljaren.

I båda dessa fall användes ett falskt kvalitetsdokument med en firma som är i konkurs och ett VVS-intyg med ett företag som uppger att de aldrig varit på någon av adresserna. Mäklaren har fått information om de falska intygen i bostadsaffärerna.

I en tredje bostad, som mäklaren på Bjurfors sålde, menar bostadsrättsföreningen att ”Mikaels” renovering fick konsekvenser för andra boende i fastigheten. Då hade ”Mikael” dragit rör som hittades under grannens badkar efter att ”Mikael” sålt bostaden.

”Ska gå till botten med detta”

Mäklaren på Bjurfors vill inte svara på våra frågor utan hänvisar till sin chef.

– Vi ska gå till botten med det och se i vilken omfattning vi jobbat med de här personerna. Vi tar till oss av kritiken och vi ska naturligtvis se över vårt samarbete med dessa typer av återkommande kunder och vi ska inte befatta oss med falska intyg, säger Mattias Larsson, vd för Bjurfors i Skåne.

SVT Nyheter Skåne har kontaktat ”Mikael” och ”Lars” för att ställa frågor om bostadsaffärerna. ”Mikael” återkommer inte med svar på våra frågor men ”Lars” skriver i ett mejl att han inte fått klagomål från köpare och att han inte fabricerar kvalitetsdokument. Han menar också att han inte renoverar med svart arbetskraft.

Se en kartläggning av ”Mikael ”och ”Lars” bostadsaffärer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppmäklaren i Malmö

Mer i ämnet