”Han bryter mot upplysningsplikten”, säger Leonardo Ygnacio Nilsson, i bostadsrättsföreningen. Foto: Per Lärka

Han försökte få mäklaren att tala sanning

Uppdaterad
Publicerad

Mejl, telefon och möten. Bostadsrättsföreningen har vid flera tillfällen kontaktat toppmäklaren på Bjurfors för att förmå honom att upplysa spekulanter om bristerna i en lägenhet i föreningen.

I veckor har bostadsrättsföreningen i Slottsstaden i Malmö kämpat för att få toppmäklaren på Bjurfors att berätta om bristerna i en lägenhet som han haft i uppdrag att sälja.

– Vi har bett honom vara uppriktig och ärlig gentemot spekulanter flera gånger, men där brister han – ett bedrägligt beteende, säger Leonardo Ygnacio Nilsson, som sitter i styrelsen för bostadsrättsföreningen.

Toppmäklaren i Malmö

En tvåa i Slottstaden i Malmö blev en trea under några månader. Och enligt bostadsrättsföreningen bodde ägaren till lägenheten aldrig i bostaden.

– Det är ett rent spekulationsköp. Och det finns brister i den omfattande renoveringen, säger Leonardo Ygnacio Nilsson.

Falska intyg

I badrummet finns det risk för fuktskador enligt besiktningsprotokollet. Kvalitetsdokumentet för badrumsrenoveringen saknar underskrift och ska vara gjort av en firma som varit i konkurs i nästan två år. Och intyget från en VVS-firma som ska ha dragit rör och installerat vatten är förfalskat – och firman uppger själva att de aldrig varit i bostaden. Enligt bostadsrättsföreningen saknas dessutom kvitton och garantier i stor utsträckning.

– Allt detta har vi informerat mäklaren om på mejl, telefon och vi har även träffats vid ett tillfälle, säger Leonardo Ygnacio Nilsson.

SVT Nyheter Skåne har kontaktat mäklaren för en intervju – men han avböjer. Istället blir SVT hänvisade till hans chef:

– Jag blir berörd över att vi har denna sorts dialog med en bostadsrättsförening. Och en fastighetsmäklare ska, enligt fastighetsmäklarlagen, upplysa tilltänkta köpare om allt som kan vara av vikt för denna, säger Mattias Larsson, vd för Bjurfors i Skåne.

”Han borde reagera”

Och när föreningen reagerar på intyget på badrummet som har gjorts av en firma som inte existerar så dyker det upp ett nytt kvalitetsdokument.

– Det är samma hantverkare som ska ha gjort jobbet men plötsligt får vi in ett intyg med en aktiv firma – flera månader efter att renoveringen är gjord. Allt detta vet mäklaren och han borde reagera, säger Leonardo Ygnacio Nilsson.

SVT Nyheter Skåne har kontaktat hantverkaren, som säger att han är arbetslös. För att ett kvalitetsdokument ska vara giltigt enligt branschreglerna ska hantverkaren vara anställd på en behörig firma.

När vi visar klipp från visningen med dold kamera reagerar Leonardo Ygnacio Nilsson.

– Det är skitsnack. Förlåt. Men han rent av bryter mot upplysningsplikten.

Två adresser – samma falska intyg

Samtidigt som toppmäklaren försöker sälja lägenheten får han ett mejl från en annan kund i Slottsstaden som han nyligen sålt en bostad till.

I mejlet bifogar kunden ett falskt intyg från badrumsrenoveringen – det är samma dokument som används vid lägenheten i Leonardo Ygnacio Nilssons förening. Det enda som skiljer dokumenten åt är datumen.

Mäklaren på Bjurfors mottar detta mejl två dagar efter att Leonardo Ygnacio Nilsson informerat om de falska intygen på lägenheten i deras förening – som båda innehåller samma konkurssatta firma.

Trots detta fortsätter toppmäklaren sin försäljningsprocess som vanligt – och hävdar att all dokumentation är korrekt på lägenheten i Leonardo Ygnacio Nilssons förening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppmäklaren i Malmö

Mer i ämnet