Toppmäklaren på Bjurfors har sålt fem lägenheter åt sin vän de senaste två åren. Foto: Fredrik Svenningsson/Andreas Irebring

Mäklaren har sålt lägenheter åt sin vän i tio år – ”Uppenbart att de var i maskopi”

Uppdaterad
Publicerad

Toppmäklaren på Bjurfors har i minst tio år sålt lägenheter åt en vän som sysslar med spekulationsaffärer med bostadsrätter.

– Det var otäckt. Jag får ont i magen när jag tänker på det, säger Ingrid Larsson, vars lägenhetsköp till slut avgjordes i tingsrätten.

När vi granskar Bjurforsmäklarens försäljningar de senaste två åren hittar vi fem lägenhetsaffärer med samma säljare, som gjort en affärsidé av att spekulationsköpa, renovera och sälja lägenheter. Säljaren, som vi kallar ”Erik”, har dessutom varit aktiv i en spekulationsaffär där hans mamma stod som säljare och mäklaren på Bjurfors skötte affären.

Men mäklarens och ”Eriks” relation går ännu längre tillbaka. Deras familjer umgås och kommentarer varandra på sociala medier. Vi hittar också en tingsrättsdom från 2010 som har stora likheter med Axel Wredes och Karolina Rodells fall. Då var det Ingrid Larsson som köpt en bostadsrätt av ”Erik” och där föreningen inte heller hade godkänt den omfattande renoveringen.

Toppmäklaren i Malmö

”Erik” kallade Bjurforsmäklaren som vittne i tvistemålet i tingsrätten, men det hjälpte inte. Ingrid Larsson vann. Hon fick tillbaka sin handpenning och Erik dömdes att betala Ingrids advokatkostnad på nästan 100 000 kronor.

”De var obehagliga”

När vi ringer upp Ingrid Larsson för att fråga om det tio år gamla tvistemålet är det första hon säger:

– Är det fortfarande samma mäklare som hjälper honom?

När hon får veta att det än i dag är toppmäklaren på Bjurfors som jobbar på uppdrag av ”Erik”, suckar hon tungt.

– Åh, nej. Det var uppenbart att de var i maskopi. De var väldigt obehagliga och tänkte väl att en ensam gammal tant skulle de väl kunna lura, säger Ingrid Larsson.

Säljaren ”Erik” har nästan ingen inkomst av vare sig tjänst eller näringsverksamhet. Under tiden han köpt och sålt lägenheter i Malmö har han hela tiden varit folkbokförd i en ort flera mil från Malmö.

Enligt Skatteverket ska spekulationsaffärer deklareras som näringsverksamhet, vilket innebär att vinster vid bostadsrättsförsäljningar ska beskattas med drygt 50 procent. En person som bott i lägenheten betalar 22 procent av vinsten i skatt som inkomst av kapital.

– Så som du förklarar det så är det klart att det låter som det där tenderar att vara näringsverksamhet. Det är bedömning från fall till fall. Ju fler affärer man gör desto mer är det som pekar på att det ska vara näringsverksamhet, säger Henrik Kisterud, expert vid Skatteverket.

De bostadsrättsföreningar SVT har varit i kontakt med säger att ”Erik” inte bott i lägenheterna. I genomsnitt har han ägt bostadsrätterna i cirka fyra månader, då han ofta gjort omfattande renoveringar.

”Mäklaren ska vara en opartisk mellanman”

SVT Nyheter Skåne har ringt, mejlat och skrivit sms till ”Erik”, men han har inte svarat på de frågor vi ställt.

Mäklaren på Bjurfors hänvisar till sin chef för en intervju.

– Personen ifråga är en återkommande uppdragsgivare och då är det mycket viktigare för fastighetsmäklaren att den är en opartisk mellanman, för att bedriva bostadsaffärer på ett juste och bra sätt, säger Mattias Larsson vd för Bjurfors i Skåne.

Bjurfors har enligt Mattias Larsson anmält mäklaren till Fastighetsmäklarinspektionen och mäklarfirman ska också göra en egen utredning efter SVT Nyheter Skånes granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppmäklaren i Malmö

Mer i ämnet