Biskop Peder Winstrup var mannen som såg till att Lund fick ett universitet 1666. De senaste 150 åren har hans kista stått i kryptan i Lunds domkyrka. Men idag flyttades den. Det närmaste året ska de väl bevarade kvarlevorna undersökas noggrant av forskare.
Peder Winstrup var biskop i Lund 1638 – 1679, alltså under den tid Skåne blev svenskt. ans balsamerade kropp har aldrig legat nedgrävd, och därför är den mycket väl bevarad. De senste 150 åren har alltså kistan stått i kryptan i Lunds domkyrka, men nu finns det inte plats för honom där längre.
– Han är tillfälligt placerad där. Det har visserligen gått 150 år, men i kryptans 900-åriga historia är det en kort period. Den har använts till lite olika saker genom åren, främst som ett gudstjänstrum. Nu är det en tid då vi behöver alla utrymmen som finns för olika gudstjänster och ställen där människor kan vara enskilda i stillhet, säger Håkan E Wilhelmsson, senior domprost i Lunds domkyrka.
Begravs på Norra Kyrkogården
I dag fördes hans kista ut ut domkyrkan. Så småningom ska han få sin viloplats på Norra kyrkogården i Lund. Men innan dess ska en lång rad forskare och historiker undersöka honom.
– Vi kan alltså ta reda på saker som arv, miljö och vad han ätit. Vi kan också titta på spårämnen i hår. Då får vi veta mycket om hans sista två år i livet, hur han har levt och vilka sjukdomar han haft. Även hans kläder ska undersökas, säger Per Karsten, chef för Lunds Universitets historiska museum.
Peder Winstrup var den som tog initiativet till grundandet av Lunds Universitet. Det första han gjorde när Skåne blev svenskt 1658 var att trycka på hos kung Karl den tionde Gustav. Och 1666 lyckades han. Men han var en mångfacetterad man som uträttade mer än så.
– Peder Winstrup var en renässansperson. Han var professor i fysik, naturvetenskapsman, doktor i teologi, den danske kungens hovpredikant innan han blev utnämnd till biskop i Lund. När han kom till Lund visade han sig vara en entreprenör av stora mått, avslutar Per Karsten.