Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett flerfamiljshus i Rosengård i Malmö fick skador på fasad och glasrutor efter en detonation natten till lördagen. Foto: SVT

Explosion vid flerfamiljshus i Rosengård: ”Pågår en kamp”

Uppdaterad
Publicerad

På natten mot lördag inträffade en explosion i ett flerfamiljshus i Rosengård i Malmö. Samma natt inkom även en skottskadad man till akuten och en lägenhet besköts på Limhamn. Polisen kan i nuläget inte utesluta att det finns ett samband mellan de tre händelserna.

Strax efter midnatt fick polisen in larm från flera uppringare om en explosion vid ett flerfamiljshus i Rosengård.

– Utsidan av fastigheten är skadad, det är spridda skador på fasaden och glasrutor. Exakt vad som har hänt har vi inte klart för oss än, säger Thomas Söderlund, vakthavande befäl på polisregion Syd.

Nationella bombskyddet var på plats och tekniker arbetade för att säkra spår och annat bevismaterial.

– Vi bedriver även inre spaning, det vill säga att vi går igenom register och samlingar med information för att se om det kan finnas kopplingar till andra händelser eller personer, säger Thomas Söderlund.

Ökänd gängkriminell

Enligt Sydsvenskan är en ökänd gängkriminell skriven på adressen. TT skriver att personen nyligen häktades för en brottshärva med kopplingar till mordet på köpcentrumet Emporia.

– Vi letar specifikt efter gängkriminella personer som är del av pågående gängkonfliker. Det pågår just nu en kamp om vem som ska bestämma på gatan.

Enligt Sydsvenskan ska det bo personer i bostadshuset på Limhamn med kopplingar till samma nedlagda kriminella gäng som på adressen i Rosengård. Bland annat ska det tidigare ha skjutits mot fastigheten och en sprängladdning ska även ha placerats i trapphuset.

Skottlossning mot lägenhet

Fler våldsdåd inträffade i Malmö under lördagsnatten. Enligt polisen kom en skottskadad man in till akuten strax innan midnatt och några timmar senare skedde även en skottlossning mot en lägenhet på Limhamn. Polisen kan inte utesluta att det finns ett samband mellan händelserna.

– I nuläget är det inget uppenbart. Men när vi har den här typen av brottslighet så nära inpå varandra, så är det någonting vi tittar på och kommer vända och vrida på, säger Sara Andersson, presstalesperson på polisen.

Det finns ännu ingen gripen för något av brotten under natten.

I veckan har det också skett flera explosioner i Malmö, i Fosie den 7 mars och Lugnet den 9 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.