Stora skador i centrala Lund. Foto: Per Lärka

Explosion i Lund – förbipasserande kvinna allvarligt skadad

Uppdaterad
Publicerad

En ung kvinnlig student har skadats allvarligt efter en kraftig explosion i centrala Lund under natten mot lördagen. Explosionen inträffade i anslutning till en butikslokal. – Det var en riktig smäll så fönstren skakade, säger vittnet Niklas Ringström till SVT Nyheter.

Klockan 02.41 larmades SOS Alarm av flera personen som hade hört en kraftig smäll på Stora Södergatan i centrala Lund.

Enligt polisen ska byggnader så långt som hundra meter bort ha blivit skadade i explosionen. En kvinna i 20-årsåldern har förts till sjukhus efter händelsen. Hon ska ha gått förbi byggnaden när det smällde till, enligt Evelina Olsson, presstalesperson hos polisen i region syd.

Allvarliga skador på kvinnan

– Hennes skador var så pass allvarliga att hon fick föras till sjukhus, säger hon och tillägger att kvinnan ska ha varit talbar när hon fördes till sjukhuset.

Skadorna på den förbipasserande kvinnan beskrivs av Region Skånes presstjänst som allvarliga men inte livshotande. Hon är kvar på sjukhus för fortsatt vård.

”Händer inte i Lund”

Explosionen har skett vid ett mindre flerbostadshus i centrala Lund med en butikslokal på gatuplanet.

Butikslokalen har skadats och fönster i byggnader på en sträcka av cirka hundra meter runtomkring har krossats. Enligt räddningstjänsten ska också en vattenläcka ska ha orsakats av explosionen.

– Vi tror att det var riktat mot den här butiken som utsattes. Skadorna är ju väldigt omfattande. Det var en kraftig sprängladdning säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

Vad säger butiksägaren?

– Vi kan inte säga vad som sägs i förhör men det finns ingen känd hotbild.

Den skadade är student

Lunds universitet bekräftar att den skadade kvinnan är student och säkerhetschefen Per Nordén ser med stort allvar på det inträffade:

– Det är mycket, mycket tråkigt att en ung person ofrivilligt hamnar i ett sånt här avskyvärt dåd. Våra tankar går till henne och hennes anhöriga och vi hoppas att hon snart blir fullt återställd så snart som möjligt, säger Per Nordén.

Avspärrningar hävda

Under morgonen har man gjort en teknisk undersökning på platsen som kommer att sammanställas under dagen. De polisiära avspärrningarna hävdes strax efter åttatiden på lördagen, men reparationsarbete kommer att fortsätta under dagen.

– Sådant här händer inte i Lund, säger vittnet Niklas Lundström.

Polisen har upprättat en anmälning om grov kroppsskada och en om grov allmänfarlig skadegörelse, enligt Evelina Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.