Ingen ska ha skadats allvarligt vid explosionen men flera närboende hörde och rusade ut för att se vad som hänt. Foto: Firas Razak/SVT

Explosion vid butik och restaurang på Lindängen i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En sprängladdning detonerades vid en livsmedelsbutik och restaurang på Lindängen i Malmö under söndageftermiddagen. Ett antal kunder befann sig i butiken och en ur personalen fick ses över av ambulanspersonal på plats.

Polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård tog sig till platsen efter att allmänheten larmat om en hög smäll.

Någon form av sprängladdning ska då ha detonerat vid livsmedelsbutiken och restaurangen som båda fick skador på fasaden.

– Det ska ha varit kunder i livsmedelsbutiken vid detonationen, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen.

Ingen allvarligt skadad

Inledningsvis sa polisen att en person ur butikspersonalen skadats och åkt med ambulans till sjukhus, det visade sig senare inte stämma. I stället har skadorna inte varit allvarligare än att personen kunde ses över av vårdpersonal på plats.

Polisens nationella bombskydd och kriminaltekniker kallades till platsen och en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse har upprättats.

Vid 18.30 på söndagskvällen var tekniska undersökningen klar och polisen hävde de yttre avspärrningarna.

Dådet kan ha fångats på bild

SVT:s reporter på plats har fått uppgifter om att polisen sedan tidigare satt upp en tillfällig övervakningskamera på andra sidan gatan till brottsplatsen, vilken kan ha fångat dådet och gärningsman eller gärningsmännen på bild.

Närboende: ”Det är hemskt”

En av de närboende som hörde smällen är Medina Turkanovic, som bott på Lindängen i fem år. Hon säger sig inte ha hört något liknande i området tidigare. Hon hörde smällen från sin lägenhet och rusade ut på gatan, likt flera andra närboende.

– Det var fullt av människor springades ut och polisen började sätta upp tejp, det är så hemskt, säger hon. 

Det är stort pådrag vid explosionsplatsen och nationella bombskyddet har kallats in. Foto: Firas Razak/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.