Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I regeringens vårbudget får Region Skåne ett extra tillskott på 800 miljoner kronor. Meningarna går dock isär om hur långt pengarna räcker. Foto: SVT

Extra pengar till Region Skåne stoppar inte nedskärningar

Publicerad

De 800 miljonerna extra som regeringen föreslår i sin vårändringsbudget till Region Skåne ”underlättar livet” för regionen enligt regionråd Gilbert Tribo (L). Men anpassningar måste ändå göras – exakt hur de ser ut är ännu oklart.

Inflation och stora pensionsavgångar kostar på för regionen och besparingar måste göras, något som oroar Vårdförbundet.

I maj fattas formellt beslut om regeringens tillskott om sex miljarder i vårändringsbudgeten varav cirka 800 miljoner skulle tillfalla Region Skåne.

Välbehövliga pengar men frågan är om det underlättar sparkraven?

– Det är ett bra tillskott. Nästan 800 miljoner kronor för Region Skånes del. Men det är ett bekymmer att det är ett tillfälligt tillskott, säger Gilbert Tribo (L) som gärna vill veta hur mycket pengar regionen har att röra sig med framåt.

Lindrar detta besparingarna?

– Det underlättar vårt liv. Vi har redan tagit höjd i budgeten för att inte behöva göra stora nedskärningar men vi kommer inte undan med att vi måste göra anpassningar med medarbetare på olika ställen i alla fall.

Inga medarbetare ska varslas

Dock fastslår han att inga medarbetare ska varslas eller sägas upp men att ”rätt person ska vara på rätt plats”. Några detaljer vill han i nuläget inte gå in på.

Socialdemokraternas skånske ordförande Niklas Karlsson (S) menar att regeringens tillskott till regionerna inte räcker ”på långa vägar”

– Skånes obalans är sex miljarder, det är lika mycket pengar som regeringen skjuter till för hela landet. Då förstår man storheterna, säger han.

Niklas Karlsson (S) fortsätter:

– Bara i Skåne förväntas 850 tjänster försvinna. Vi har långa vårdköer och vi har sämst tillgänglighet i hela Sverige när det gäller cancervården. Då måste man klara av att prioritera tydligare och skjuta till de resurser som behövs, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.