Skånes universitetssjukhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sus har länge haltat ekonomiskt och årets underskott beräknas bli över en miljard kronor. Foto: Johan Nilsson/TT

Stora sparkrav inom Region Skåne – oro hos Vårdförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet är oroliga att arbetsmiljön för vårdanställda kommer försämras i och med sparkraven på Skånes Universitetssjukhus. Regionstyret menar att de inte kommer behövas varsel men att personalstyrkan kan påverkas.

– Stora varsel i sjukvården har jag väldigt svårt att se däremot ska jag inte säga att det inte blir personalminskningar på sina ställen, säger Regionrådet Gilbert Tribo (L).

Personalminskningen ska i stället för genom uppsägningar och varsel ske genom naturliga avgångar.

Sus har länge haltat ekonomiskt och årets underskott beräknas bli över en miljard kronor. Under ett styrelsemöte på torsdagen presenterades hur besparingar på 240 miljoner kronor ska kunna genomföras.

500 tjänster kan påverkas

Mattias Olsson (S), andre vice ordförande i sjukhushusstyrelsen, var med på mötet. Han menar att det presenterades en plan att gå tillbaka till den bemanning som var 2019.

Det skulle betyda att knappt 500 medarbetare påverkas.

– Oavsett om man väljer naturliga avgångar så blir det 500 färre medarbetare som kan göra viktiga arbetsinsatser inom vården, säger Mattias Olsson.

”Vädjar till att ta det lugnt”

Gilbert Tribo menar att oppositionens oro är överdriven.

– Vi har en opposition som vill sprida så mycket skit som möjligt och vi har en verklighet som är annorlunda. Jag vädjar att ta det lugnt, säger Gilbert Tribo.

Förvaltningschefen i Regionen ska nu på uppdrag från sjukhusets styrelse ta fram underlag för hur personalkostnader kan reduceras utan anställningsstopp eller varsel.

I klippet hör du vad Vårdförbundet i Skåne ser för konsekvenser av sparkraven på Sus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.