Omar Aldammad är en av dem som utbildat sig till postbilschaufför i och med den nya utbildningen. Han trivs bra med jobbet. Foto: SVT/TT

”Extrem förarbrist” tvingar Postnord till egen förarutbildning

Publicerad

Just nu har Postnord 1800 chaufförer men man behöver ytterligare 700. En ny förarskola ska ge 300 nya förare om året.

Vi träffar Omar Aldammad som efter sex månaders utbildning och tre månader provanställning hittills, nu ska vara en fullfjädrad postbilschaufför.

– Jag började på noll det här är ett nytt liv för mig, säger Omar Aldammad.

Omar Aldammad är färdig lastbilschaufför: ”Utbildningen innebär ett nytt liv för mig” Foto: Kenneth Sundin

Just nu har företaget 1800 chaufförer, men behöver ytterligare 700 och det i ett läge då det redan råder förarbrist.

– Det utbildas inte färre förare jämför med innan, skillnaden är den ökande internethandeln som lett till fler transporter och ett större behov av chaufförer, säger Haris Ahmetovic, produktionschef på Postnord i Malmö.

”Det råder en extrem förarbrist” säger produktionschefen Haris Ahmetovic Foto: Kenneth Sundin

Kvinnor och nyanlända

I våras påbörjade företaget tillsammans med Arbetsförmedlingen en specialkurs för deras behov. Målet är att utbilda 300 chaufförer om året i landet.

– Det betyder mycket för mig, annars hade jag inte haft jobb och kunnat utvecklas i det samhälle jag bor i, säger Nemanja Pavlovic.

Nemanja Pavlovic färdigutbildad lastbilschaufför. ”Nu kan jag utvecklas i det samhälle jag bor i” Foto: Kenneth Sundin

Kursen riktar sig framförallt till nyanlända och kvinnor. Och av de 12 som ingick i första kullen i Malmö har sex provanställts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.