Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) har stått för 2700 aktiviteter. Foto: Ulf Palm/TT

Extremhögern på stark frammarsch i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Den mest radikala delen av extremhögern är på stark frammarsch, enligt den antirasistiska stiftelsen Expo. Allra flest aktiviteter hade de i Skåne.

2016 genomfördes mer än 3000 aktiviteter – det största antalet sedan Expo 2008 systematiskt började räkna.

Den klart dominerande aktiviteten är propagandaspridning i form av till exempel affischering och spridning av klistermärken och flygblad. Men en tydlig trend är sociala aktioner, som att nattvandra, agera badvakter eller dela ut mat till hemlösa.

Nordiska motståndsrörelsen låg bakom mer än 2700 av de noterade aktiviteterna. Flest aktiviteter noterades i Skåne, 525 stycken.

– Det är en mycket radikal, hierarkisk, nazistisk organisation med krav på medlemmarna att leverera. Man har till och med interna poängsystem, säger han.

Men i relation till folkmängd är det Dalarna som sticker ut med 320 aktiviteter. I fyra län har antalet aktiviteter fördubblats jämfört med 2015: Östergötland (97), Örebro (164), Uppsala (91) och Västmanlands län (70).

I Stockholms län noterades 370 aktiviteter, vilket är en kraftig minskning jämfört med året före. Även i Västra Götaland sjönk aktivitetsnivån, men marginellt, till 396 noterade tillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.