Ett fullpackat Stortorget under Timbuktus konsert på Malmöfestivalen. Foto: TT/Johan Nilsson

Få anmälda sexualbrott under årets Malmöfestival

Uppdaterad
Publicerad

På förra årets Malmöfestival anmäldes 29 fall av sexuellt ofredande. När årets festival summeras på måndagen har åtta anmälningar kommit in från tretton personer.

Av de 29 anmälningarna förra året kom 22 på plats och sju stycken i efterhand. 17 personer greps. 18 av anmälningarna inkom första helgen. Två personer har dömts.

Så här långt har fem anmälningar inkommit; en under öppningsdagen, två på tisdagen, en på onsdagen, en på torsdagen och tre under fredagen. I de åtta fallen finns 13 målsäganden.

– Det rör sig om unga kvinnor som drabbats. I flera fall är de under 15 år, säger Nils Norling, polisens presstalesperson.

I fyra av fem fall har polisen identifierat misstänkta. De har förhörts och delgivits misstanke.

– Vi har x antal omhändertaganden och avlägsnanden av berusade personer. Vid den här typen av händelser arbetar vi ganska offensivt för att förhindra brott, bland annat genom att ta hand om berusade personer, säger Nils Norling.

Många brott i fjol

Förra sommaren rapporterades det flitigt om sexualbrott från olika festivaler runt om i landet. Enligt en granskning som Metro gjorde då, anmäldes över 150 sexualbrott på svenska festivaler 2017. Flest anmälningar hade Malmöfestivalen, följt av Bråvalla och Härnösands stadsfestival. Minst 20 våldtäkter anmäldes dessutom, dock inga på Malmöfestivalen.

Inför årets festival har Malmöfestivalen därför dubblerat antalet övervakningskameror. 105 stycken har suttit på området så att polispatrullerna snabbare ska kunna rycka in.

– Men det är svårt att dra några slutsatser än om varför det är färre anmälningar av sexuella ofredanden på festivalen i år, säger Nils Norling,

Särskild händelse

Fredagens avslutningskonsert med Steve Angello betraktar polisen som en särskild händelse, vilket innebär att de tar in extra personal från andra kommuner i Skåne. Det är första gången i festivalens historia som polisen betraktar som en särskild händelse.

– Man kan jämföra det med en fotbollsmatch. Det väntas mycket folk, det är fint väder och fredag. Och det är nog en del alkhol inblandat, säger Nils Norling.

Ytterligare tre anmälningar kom in under fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer