Foto: Pressbild: Johan Bävman

Dubbelt så många övervakningskameror på Malmöfestivalen

Uppdaterad
Publicerad

En och en halv miljon besökare väntas till Malmöfestivalen. Nytt för i år är att dubbelt så många kameror som ifjol kommer att övervaka festivalområdet. 105 stycken sitter på området så att polisen kan följa vad som händer. Dessutom har sista dagen blivit en ”särskild händelse”, vilket betyder att poliser kallas in från hela polisregion

Syd.

– Annars har antalet poliser blivit färre om man jämför med för tio år sedan, säger polisen Mathias Nilsson.

Det här blir hans fjortonde festival och han ska tillsammans med kollegan Eddie Rosander vara polisens insatsledare under festivalen.

Eddie Rosander och Mathias Nilsson är polisens insatsledare under Malmöfestivalen Foto: SVT

De berättar att övervakningskamerorna har varit till stor hjälp och därför har de blivit dubbelt så många i år jämfört med förra året.

– Två poliser kommer att sitta i en lokal på området och följa vad som händer via kamerorna, dessutom spelar vi in allt som händer om vi skulle behöva bilderna i en utredning senare, säger Eddie Rosander.

Används framförallt kvällstid

Framförallt kvällstid fram till någon timme efter stängning ska poliserna sitta vid kamerorna.

– Kamerorna är bra till exempel för att vi snabbt kan se om det blir trångt någonstans på området och kan dirigera om folk så att det inte blir stopp och ett annat att vi tidigt kan upptäcka bråk och stoppa det, säger Mathias Nilsson.

Sista dagen avslutar houseartisten Steve Angello hela festivalen och det väntas bli mycket folk. Den dagen betraktar polisen som en ”särskild händelse” vilket betyder att de kallar in fler kollegor från övriga Syd.

– Det är första gången i festivalens historia som vi betraktar den som en särskild händelse, säger Mathias Nilsson.

Flygförbud i området

Ordningsvakter, socialarbetare och fritidsledare kommer liksom tidigare år att finnas på området för att hjälpa till. Liksom de senare åren har polisen också extra fokus på sexuella ofredanden och övergrepp. I fjol kom det in 22 anmälningar under festivalen och 17 personer kunde gripas.

– Det kommer att finnas civilklädda väktare som blandar sig i folkhavet som har extra uppsikt efter den här typen av händelser, säger Eddie Rosander.

Mellan den 10 och 17 augusti kommer det att råda flygförbud över hela festivalområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.