Polisens bomb- och kriminaltekniker undersöker skadorna efter en explosion utanför en entré till en villa i centrala Lund. Händelsen inträffade natten den 27 december och är ett av över 200 tillfällen ifjol som kriminalteknikerna i syd fick jobba övertid. Foto: TT

Kriminalteknikernas schema: Inga kvällspass

Uppdaterad
Publicerad

Det är vanligt att kriminaltekniker kallas till brottsplatser på kvällar och nätter för att säkra spår efter skjutningar och sprängningar. Men varje gång blir det övertidsarbete. I hela polisregion syd finns inte en kriminaltekniker i tjänst när mörkret har fallit.

Det är ett generellt problem att få poliser arbetar på tidpunkter när brotten begås och det handlar inte bara om kriminaltekniker. Nyligen riktade polisens egna revisorer kritik mot att få utredare jobbar på kvällar och helger.

– Allmänheten skulle tjäna på att vi jobbar mer kvällar och nätter. Vi har många målsägande och vittnen som inte har möjlighet att bli förhörda på dagtid, säger Sophia Willander, ordförande i Polisförbundet syd.

Sophia Willander är ordförande i Polisförbundet syd. Foto: Ylva Esping

Blir mycket övertid

Kriminalteknikerna i polisregion Syd, som omfattar Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län, rycker in på övertid vid över 200 tillfällen per år.

De är bara schemalagda på dagtid, klockan 8-16, trots att många grova brott begås på kvällar och nätter. Arbetsgivaren tycker att det är bästa sättet att disponera personalen på eftersom det råder polisbrist.

– Att vara kriminaltekniker är väldigt mycket mer än att vara på brottsplatser. Det är rapporter som ska skrivas och analyser som ska göras. Det görs bäst på dagtid, säger regionspolischefen Carina Persson.

Vad tycker du om kritiken att ni jobbar på fel tidpunkter?

– Jag tycker att det är en väldigt enkel analys. Frågan är mycket mer komplex än så.

Carina Persson är regionspolischef. Foto: Ylva Esping

Påfrestning för personalen

Konsekvensen blir att kriminalteknikerna måste ha beredskap för rycka ut för att undersöka brottsplatser på kvällar, nätter och helger.

– Det tär på personalen att inte få den vila och återhämtning som man faktiskt behöver, säger Sophia Willander.

En annan grupp som ofta måste rycka in och ta extra pass är operatörerna på regionala ledningscentralen som dirigerar polisbilarna i region syd.

Varje dag skickar arbetsgivaren sms till personalen och frågar om extra pass. Regionpolischefen menar att fler poliser ska lösa problemet och att det saknas personal på tidpunkter när många brott begås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.