Tågtrafiken stoppades mellan Höör och Hässleholm. Foto: Johan Nilsson / TT

Fågel orsakade tre dygns tågstopp

Uppdaterad
Publicerad

Under tre dygn stod tågtrafiken stilla mellan Höör och Hässleholm. En enstaka fågel orsakade kortslutning och brand i ett teknikhus.

Natten till fredagen stoppades tågtrafiken längs delar av stambanan  i Skåne, något som drabbade tusentals resenärer. En kontaktledning hade lossnat och det blev kortslutning.

Enligt Trafikverket kan en fågel ha orsakat problemet som gjorde att tågtrafiken stängdes av i tre dygn.

Orsakade kortslutning

– Det har varit höjden av otur. Just på den platsen där detta skedde är kontaktledningen skyddad efter alla konstens regler, men på något sätt har en fågel ändå kommit åt att orsaka kortslutning, säger Ola Malmberg, tillförordnad enhetschef för underhåll, distrikt syd på Trafikverket.

Kontaktledningen föll ner och landade på en annan ledning. Det ledde i sin tur till en brand i ett närliggande teknikhus. Det tog tre dagar innan ny utrustning var installerad och testad.

– Teknikhuset har varit komplicerat att laga, inredningen blev helt förstörd, säger Ola Malmberg.

Kontaktledningarna utbytta

Från år 2016 och fram till maj detta år har det pågått ett stort projekt med att byta ut kontaktledningar på sträckan mellan Hässleholm och Lund. Syftet har varit att öka driftssäkerheten och att minska antalet oplanerade störningar i tågtrafiken.

Trots de åtgärderna blev det fel på en kontaktledning längs samma sträcka.

– I detta fall berodde det inte på brist i underhållet. Ledningarna är bytta och i bra skick. Detta berodde helt på slumpen. Jag har arbetat med järnvägen i 30 år och aldrig varit med om något så olyckligt, säger Ola Malmberg.

Kan Trafikverket förhindra att det sker igen?

– Vi kan sätta upp fågelskrämmor, exempelvis i form av reflexer eller piggar som gör att fåglarna inte kan sitta på vissa platser. Här ska vi se ifall skyddet ska ses över ytterligare. Det ska göras en stor utredning av händelsen, säger Ola Malmberg.

Skånetrafiken satte in ersättningsbussar under helgen mellan Höör och Hässleholm. På måndagmorgonen började tågen trafikera sträckan igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer