Foto: Hasse Holmberg / TT

Fågelinfluensa hos vilda fåglar i Lund

Uppdaterad
Publicerad

I Lunds kommuns har en vitkindad gås och en pilgrimsfalk visat sig ha fågelinfluensa.

Upptäckten  gjordes av Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) och ytterligare en vitkindad gås från Gotland är positiv i en första analys och undersökning pågår, det skriver SVA i ett pressmeddelande.

Den senaste tiden har det varit flera rapporter om fynd av fågelinfluensa i Europa och under november konstaterades fågelinfluensa i en kalkonbesättning i Skåne.

Nu har alltså även de första fallen i år konstaterats hos vilda fåglar i Sverige.

– Tack vare att allmänheten rapporterar och skickar in döda fåglar för undersökning skaffar vi oss kunskap om smittläget för fågelinfluensa. Även om vi nu har hittat fall är det viktigt att fortsatt följa utvecklingen och vi är tacksamma för fortsatta rapporter, säger statsepizootolog Maria Nöremark på SVA.

Redan utbredd

SVA bedömer nu att smittan nu troligen är relativt utbredd hos vilda fåglar i Sveriges kustområden, särskilt längs flyttfågelrutter på östkusten och södra Sverige.

Fågelinfluensan har sannolikt kommit med flyttfåglar på genomresa och har sedan spridit sig till lokala fågelarter. Rovfåglar som äter andra fåglar löper också hög risk att drabbas.

Fler utbrott under detta vinterhalvår kommer sannollikt att upptäckas på fjäderfä i Sverige enligt SVA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.