Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Janerik Henriksson / TT

Tre frågor om: Därför ska du fortsätta mata småfåglar på vintern

Uppdaterad
Publicerad

Frön och talgbollar mättar inte bara småfåglarna utan gör dem också mycket friskare, visar ny forskning från Lunds universitet.

– Vår studie visar att det här kan ha en positiv inverkan på våra småfåglars förmåga att bekämpa en infektion, säger Hannah Watson, biolog.

Matning under vinterhalvåret får fåglarna att bli friskare eftersom de inte behöver lägga lika mycket energi på att bekämpa infektioner, visar studien som är den första i sitt slag.

En liten förändring i kroppstemperatur kan vara dödlig för människor. Småfåglar, däremot, sänker sin nattliga kroppstemperatur med flera grader under vintern men precis som människor försöker fåglarna spara energi när det är kallt. Blir de infekterade är kroppens första reaktion att höja kroppstemperaturen, vilket inte går ihop med att fågeln samtidigt måste spara energi genom att sänka temperaturen.

Alla har samma temperatur

– Vi förväntade oss att fåglar som hade tillgång till fågelmatare skulle ha mer energi för att bekämpa en infektion och att de därför skulle visa en starkare feberrespons. Men våra resultat visar det motsatta – fåglarna som inte hade tillgång till en pålitlig födokälla reagerade starkast på en infektion, säger Hannah Watson.

När fåglarna utsattes för en simulerad infektion hade alla nästan samma febertemperatur. Istället för att hushålla med energin för att klara vintern blev fåglar utan tillgång till extra mat tvungna att använda mer energi för att bekämpa infektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.