• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Till vänster ett lövverk såsom vi människor normalt ser det. Till höger samma lövverk fotograferat med en specialkamera som efterliknar färgseendet hos fåglar. Foto: Cynthia Teodore

Fåglarna ser världen i lila

Publicerad

Forskare vid Lunds universitet har med hjälp av en specialbyggd kamera lyckats förstå hur fåglar ser färger i sin omgivning. Studien avslöjar hur fåglarnas färgseende gör att de får en helt annan verklighetsuppfattning än människor.

Människans färgseende bygger på färgerna rött, grönt och blått. Även fåglarnas seende bygger på dessa tre färger samt på färgen ultraviolett. Biologerna i Lund visar nu att fåglarnas fjärde färg, den ultravioletta, gör att de ser världen på ett annat sätt än människor.

Spanar in maten

Där människor bara ser en grön vägg, ser fåglarna kontraster i täta lövverk. För fåglarna ter sig bladens ovansidor mycket ljusa i ultraviolett. Underifrån ser bladen mycket mörka ut. På så vis framträder den tredimensionella strukturen i ett lövverk tydligt för fåglarna. Det gör i sin tur att de har lätt för att röra sig, hitta föda och navigera i grönskan.

– Det som är en grön röra för oss människor, är klart urskiljbara blad för fåglarna. Det gör att fåglarna vet hur de ska flyga i tät vegetation och att de mycket tydligt kan se var maten sitter, säger Dan-Eric Nilsson, professor vid biologiska institutionen i Lund, till SVT.

I betraktarens öga

Dan-Eric Nilsson har grundat den världsledande Syngruppen vid Lunds universitet. Den aktuella studien är ett samarbete med Cynthia Teodore som numer är verksam vid universitetet i Hamburg.

– Vi har upptäckt något som sannolikt är mycket viktigt för fåglar. Det vi människor ser är en högst mänsklig verklighet. Andra djur lever i andra verkligheter och vi kan nu titta in hos dem och avslöja nya hemligheter, säger professor Nilsson.

FAKTA

Visa

Det är första gången som forskare med hög precision lyckas efterlikna fåglars färgseende. Resultatet har de nått med hjälp av en unik kamera och avancerade datorberäkningar. Kameran är konstruerad inom Syngruppen vid Lunds Universitet och försedd med roterande filterhjul och specialtillverkade filter som gör det möjligt att visa vad olika djur ser tydligt. I det här fallet efterliknar kameran på ett mycket exakt sätt färgkänsligheten hos de fyra olika typerna av tappar i fåglars näthinna.

Studien publiceras i en artikel i Nature Communications.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer