Medlemmarna i fallskärmslaget Kwansta Kwattro på väg ned mot marken i 250 kilometer i timmen. Foto: Liina Väänänen

Här sätter skånska fallskärmshopparna nytt svenskt rekord

Uppdaterad
Publicerad

För den som inte kände till det finns Sveriges bästa fallskärmshopparlag i Skåne. Kristianstadsbaserade hoppgruppen Kwansta Kwattro tog nyligen både SM-guld i Västerås och drog till med nytt svenskt rekord i grenen Vertical formation skydiving.

Vertical formation skydiving, även förkortat VFS, är såklart ingenting för varken den höjdrädde eller den som gillar att genomföra saker och ting i en maklig takt.

Under 35 sekunder swishar de fyra utövarna i laget tillsammans med en fotograf ned genom luftlagren i 250 kilometer i timmen från 4.000 meters höjd. Under den tiden ska gruppen hinna med att göra så många formationer som möjligt innan de måste lösa ut sina fallskärmar.

– Precis när man lämnar planet så är det 100 procent fokus på en gång. Då försvinner allt annat. Då har man en tyngdlös känsla i kroppen, säger lagmedlemmen Adrian Cederholm.

Snabbast vinner

De olika formationerna som gruppen ska göra i luften har lottats på förhand. Ju fler gånger gruppen hinner ta sig igenom de olika formationerna, desto högre poäng får de. I den här grenen handlar ingenting om stil eller finess. Den snabbaste gruppen vinner.

– Det är rena konkreta poäng. Greppen ska synas på filmen. Har inte kamerapersonen fått med greppen på film så blir det inget, säger lagmedlemmen Adrian Cederholm.

Det är han som tillsammans med Henrik Johansson, Tim Cifuentes Vargas, Jesper Forsman och fotografen Liina Väänänen utgör det Kristianstads-baserade laget Kwansta Kwattro under Skånes fallskärmsklubb. Gruppen tränar på Österlen airport men också i särskilda vindtunnlar inomhus.

Fallskärmslaget Kwansta Kwattro Foto: Liina Väänänen

Tio tusen fallskärmshopp

Var och en har de ungefär 2.500 fallskärmshopp var i bagaget. En erfarenhet som Adrian Cederholm tror har bidragit till att laget har lyckats plocka hem titeln som svenska mästare.

– Vi är ganska erfarna hoppare i grunden. Men sen är det ju mycket träning. Det handlar väldigt mycket om hur man samspelar med varandra i laget för att man ska kunna göra det vi gör i 250 blås i timmen, säger Adrian Cederholm.

Laget lyckades inte bara vinna SM, en titel som de för övrigt försvarade sedan förra mästerskapet, de slog också till med svenskt rekord i VFS.

Under de 35 sekunder i fritt fall som hoppgruppen förfogade över lyckades de under ett av sina hopp få till inte mindre än 16 formationer. Något som aldrig gjorts förut på tävling av ett svenskt lag.

I och med segern i de Svenska mästerskapen är gruppen kvalificerade till VM i Australien som kommer hållas under nästa år. Men redan nästa vecka väntar motstånd på högsta nivå när laget beger sig till världscuptävling i Saarlouis i södra Tyskland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer