Olyckan inträffade vid elvatiden på lördagsförmiddagen i Eslöv. Mannen som är från Torekov övade fritt fall tillsammans med sex andra hoppare. Han var sist ut ur planet och hade högre fart än övriga hoppare. De skulle bilda en stjärnformation i luften genom att hålla varandra i händerna, men mannen flög in i en annan hoppare och förlorade medvetandet.
– De hoppar fem-sex stycken i fritt fall i en hastighet på 200 kilometer i timmen. Den sista hopparen har en högre fart, säger Johnny Olsson, instruktör på Fallskärmsklubben Syd i Eslöv.
Momentet är ett av de mest riskfyllda som finns inom fallskärmshoppning. Enligt Johnny Olsson ska hopparen haft en hastighet på 240 kilometer i timmen. Tio sekunder efter hoppet, på 3.500 meters höjd, var olyckan framme när mannen flög in i en annan hoppare.
– Han hade hjälm på sig men förlorade medvetandet, säger Johnny Olsson.
Fallskärmen löstes ut
Cirka 200 meter innan landning löstes hans reservfallskärm ut, vilket sker automatiskt när hopparen inte gör det själv. Mannen var medvetslös när han landade på gräset och enligt uppgift ska han ha landat hårt.
Mannen fördes först till akuten i Lund och sedan till intensivvårdsavdelningen.
Hans skador är allvarliga men inte livshotande enligt regionens pressinformatör Johan Vestergren. På söndagsmorgonen betäcknades tillståndet fortfarande som kritiskt men stabilt.
Hopparen är ingen nybörjare utan kommer från Halmstads fallskärmsklubb där han har 200-250 hopp bakom sig.
– Riksinstruktören är på väg ned till flygfältet i Eslöv för att utreda olyckan, säger Johnny Olsson.
Polisen har inledningsvis rubricerat händelsen som vållande till kroppsskada, men ingen är delgiven någon misstanke om brott.
Fallskärmshopp
Svenska Fallskärmsförbundet har cirka 1 500 aktiva medlemmar.
Hopphöjd brukar vara 3 000-4 000 meter.
Hopparna faller fritt cirka 50-60 sekunder.
Fallskärmen löses ut på cirka 1 000 meters höjd.
Sammanlagt 95 000 hopp görs årligen i Sveriges 18 fallskärmsklubbar.
Det sker i genomsnitt en eller två olyckor med benbrott per år. Dödsolyckor är ovanliga, den senaste skedde 2011.
Text: TT Källa: Svenska fallskärmsförbundet