Falska klamydiabrev har skickats ut till unga vuxna i nordöstra Skåne. Hör mer i videoklippet.

Falska brev om klamydia skickades ut i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne polisanmäler flera fall av falska brev där mottagaren uppmanas att testa sig för klamydia. Breven, som har skickats med Region Skånes brevmall, uppges felaktigt innehålla information från smittskyddsläkaren.

– Vi ser allvarligt på detta då det kan orsaka obehag och problem för den som på felaktiga grunder påstås kunna vara smittad med klamydia. Dessutom riskerar det att skada förtroendet för den omfattande smittspårning av klamydia som sker av vården, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Skickats till unga vuxna

I breven, som skickats främst under våren, men några även i slutet av 2020, påstås att mottagaren kan vara smittad med klamydia och hen uppmanas därför att testa sig.

– Det är till unga vuxna som breven har skickats, säger Mattias Waldeck.

Vad tror ni det kan finnas för syfte med att skicka såna här brev?

– Det vill jag inte spekulera i – utan mest fokusera på att detta kan få väldigt allvarliga och negativa konsekvenser, säger Waldeck.

I videoklippet berättar Waldeck vad som skiljer de falska breven jämfört med riktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.