Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet förklarar Åsa Holmgren, terminalchef på Postnord i Malmö, hur du undviker bli lurad av falska postaviseringar som exemplet ovan. Foto: Hans Larsson/SVT

Postnord om paketbluffen: ”Vi skickar inte sms om att man ska betala”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnar för bluff-sms om paketleveranser och stora mängder aviseringar skickas dagligen ut till folk runt om i landet. De kommer från okända nummer men även från avsändare som säger sig vara Postnord. Bedragarna misstänks vara ute efter att komma åt folks bankuppgifter.

SVT nyheter Skåne frågade i en grupp på sociala medier om skåningarna känner igen fenomenet och fick svar från ett hundratal att de får sms om post nästan varje dag eller flera gånger om dagen.

– Jag jag har fått en massa de senaste dagarna. Det ser verkligen ut att komma från Postnord vid en snabbtitt, skriver en medlem i gruppen.

Postnord drabbade

Medlemmar i gruppen delar med sig av skärmbilder på mejl som ser ut att vara riktiga aviseringar från Postnord.

– Falska aviseringar som säger att de är från Postnord förekommer hela tiden men det blir mer och mer aktuellt nu när vi precis haft black friday och går in i en hög volymperiod. Vi ser en ökad andel och även mottagare som kommer och frågar oss om det här, berättar Åsa Holmgren, terminalchef på Postnord Malmö.

Skillnad mellan riktig och falsk avisering

Postnord uppmanar normalt inte sina kunder att betala försändelser via sms eller mejl och länkar som skickas med i aviseringarna leder alltid till postnord.se eller postnord.com om det inte är fejk.

– Enda undantaget är om kunden ska betala tull eller skatt. Men länken går alltid till oss, säger Åsa Holmgren.

Ofta saknar de falska meddelandena å, ä och ö, något som medlemmar i gruppen även uppmärksammar.

– Jag fick ett senast idag! Ett vanligt mobilnummer med text att dom ej kunde leverera mitt paket och en länk därefter, texten var på svenska fast utan åäö, skriver en annan medlem i gruppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer