Konstsamlare öppnar fotomuseum i Falsterbo – trots lokala protester

Uppdaterad
Publicerad

Falsterbos nya fotokonstmuseum visar originalbilder tagna av några av vår tids största fotografer. Museet hyr in sig i Naturum Falsterbos gamla lokal vid havet, och inte alla invånare i Vellinge kommun är nöjda när kulturen tar naturens plats. Nu väntas folkomröstning i frågan.

Helmut Newton, Richard Avedon och David LaChapelle är några av de världsberömda fotografer vars bilder de Malmöbaserade fotosamlarna Claes och Christina Lindquist har lyckats komma över genom åren.

Först letade de utställningslokal i Köpenhamn, men när Vellinge kommun la ner Naturum Falsterbo – ett vackert beläget naturcenter för människor intresserade av den lokala floran och faunan – beslutade sig Claes och Christina Lindquist för att hyra in sig i lokalen.

– Det blir ett fotografins Louisiana, skulle man kunna säga. Vi erbjuder en fantastisk miljö, natur och byggnad, utställningar och en ambitiös restaurang, säger Claes Lindquist.

100 år av modefoto

Den första utställningen heter Dressed for success och tar avstamp i modefoto. Genom ett hundratal verk, bland annat ikoniska bilder på fotomodeller som Twiggy, Veruschka, Lisa Taylor, Gunilla Bergström och Naomi Campbell, speglas nära hundra år av modefotografiets historia.

Kommunen och Falsterbo photo art museum har stora förhoppningar om att det nya museet ska bli en turistmagnet. Men att fylla det gamla Naturum Falsterbo med – som kritiska röster menar – ”nakenfoton på fotomodeller” har inte varit ett populärt beslut bland alla invånare i Vellinge kommun.

– Jag tycker att det är synd att det inte är som det var förut, Naturum fyllde en väldigt viktig och stor funktion, säger Kerstin Lütz, boende i Falsterbo som under sin tid som lärare besökt Naturum tillsammans med sina elever.

Folkomröstning

En protestlista med nära 4000 namnunderskrifter har samlats in mot kommunens beslut att lägga ner Naturum Falsterbo, och 6 juni ska en kommunal folkomröstning hållas om att återupprätta Naturums verksamhet i lokalen.

Kommunala folkomröstningar i Sverige är rådgivande och tvingar därmed inte Vellinge kommun att bryta sitt avtal med Falsterbo photo art museum. Men blir valdeltagandet tillräckligt stort blir det svårt för kommunen att blunda för invånarnas vilja.

Hur känns det att inviga museet i ljuset av folkomröstningen?

– Vi har lite svårt att kommentera det. Kommunen la ner Naturum innan vi kom in i bilden. Vi kom in som hyresgäster i en tom lokal. Vi känner ett stort stöd för vår verksamhet, även från många Vellingebor, säger Claes Lindquist.

Utställningen Dressed for success har öppet från 1 maj till 12 september 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.