Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjen som åtalas möttes i Danmark för att dela upp mängden alkohol in till Sverige. Foto: Tullverkets förundersökning

Familj åtalas för grov smuggling av alkohol

Uppdaterad
Publicerad

En familj bestående av fem personer plus en medhjälpare åtalas för grov smuggling av alkohol där totalt 185 inköpsresor till Tyskland skett mellan 2018 och 2020.

Utredningen som gjorts av Tullverket visar på att alkoholen som köpts in från Tyskland senare sålts vidare i Sverige där två är åtalade för köp av alkohol.

– Vi har gått igenom kvittona och det rör sig om minst 4 175 flak öl, 242 flak cider, 510 liter vin och 202 liter sprit som köpts in vilket motsvarar ca 5000 liter 40 procentig alkohol, berättar Erik Friberg, chef för Tullkriminalsenheten vid Tullverket i Malmö.

Unikt fall

De har smugglat in alkoholen bland annat genom mötas upp i Danmark för att sedan dela upp alkoholen mellan bilarna. Allt för att det ska se ut som privata köp av alkohol.

Genom att förstärka stötdämparna i däcken har bilen kunnat lastas med tyngre last. Det försvårar tullens kontroller genom att det inte går att se på rak arm att fordonet har ovanligt tung last.

– Det här förekommer och riskerar fängelse, det som är unikt här att det är så många i samma familj som åtalas, säger Erik Friberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer